EL NOU GOVERN ESPANYOL
Crònica 29/11/2011

Rajoy posa en marxa la reforma laboral exprés

Després de rebre els banquers, ara Mariano Rajoy, futur president espanyol, rebrà els agents socials per enfilar una nova reforma laboral. Ell, mentrestant, continua tancat preparant el debat d'investidura.

Joan Rusiñol
2 min
María Dolores de Cospedal, número 2 del PP, s'ha convertit en la portaveu de Rajoy.

MADRID.O els sindicats i la patronal pacten un nou model laboral en un temps rècord o el govern de Mariano Rajoy legislarà pel seu compte. El missatge dràstic que va llançar la cúpula del PP, una setmana i un dia després de guanyar les eleccions, provava d'apaivagar el neguit dels mercats i la UE pel silenci del guanyador. El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, va certificar ahir que uns i altres "volen saber què farà" per poder "reduir incerteses".

Com va explicar l'ARA l'endemà dels comicis, la reforma laboral exprés per crear ocupació de manera urgent serà un dels pilars del pla de xoc que Rajoy detallarà en el discurs d'investidura del 20 i 21 de desembre. Per això, aquesta setmana es veurà amb la CEOE, la UGT i CCOO. "És tranquil·litzador per als espanyols saber que des de la nit electoral Rajoy no ha parat de treballar i, per als mercats, que hagi parlat amb els líders europeus més importants", va dir la número 2 del PP, Dolores de Cospedal, que ahir va tornar a fer-li de portaveu.

Ell, zelós de respectar els temps polítics, prova de traslladar a la ciutadania la idea que no es pot perdre ni un minut però sense trepitjar el govern en funcions, sobretot ara que manté bona sintonia amb José Luis Rodríguez Zapatero i s'està fent el traspàs de poders. Tots dos es tornaran a veure abans del Consell Europeu del 9 de desembre. L'encara president haurà de traslladar-hi el compromís del successor que complirà amb els requisits, començant pel dèficit el 2012.

Clam al BCE per comprar deute

Rajoy explicarà aquesta tesi a Angela Merkel i Nicolas Sarkozy a Marsella els dies 7 i 8. Per anar-hi reforçat, De Cospedal va avançar que han citat aquest dijous a Madrid tots els presidents autonòmics del PP i els líders populars de les comunitats en què no governen. L'objectiu és que no abaixin la guàrdia per reduir el dèficit. Si Espanya compleix aquest any, cosa que el PP no creu, el 2012 caldria retallar uns 16.000 milions d'euros. La tisorada augmentarà (Rajoy no vol apujar impostos) en funció de la desviació del 2011. Per Rajoy, cal fer bé els deures per poder exigir al BCE que compri deute de manera massiva. Ell, mentrestant, segueix tancat al despatx ultimant el projecte de govern.

stats