EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 11/10/2011

Rajoy minimitza les reunions amb el PNB sobre la fi d'ETA

Al PP no li va fer cap gràcia que es coneguessin les reunions de Rajoy amb Urkullu, centrades en el procés terminal d'ETA. Rajoy té por que els passos cap al final del terrorisme li passin factura electoral.

Miquel Codolar
2 min
Rajoy minimitza les reunions amb el PNB sobre la fi d'ETA

Madrid.Rajoy ho té gairebé tot de cara per guanyar les pròximes eleccions. L'únic element distorsionador que tem és ETA. Ahir es van disparar totes les alarmes perquè El País va publicar que el candidat del PP i el president del PNB, Iñigo Urkullu, han mantingut diverses reunions aquest any centrades en el final d'ETA, l'última al juliol. La intenció de Rajoy ha estat mantenir una relació estable amb el líder del primer partit basc en vots, a qui considera una peça clau per al final d'ETA i de qui valora la decisió de rebutjar contrapartides polítiques.

Aquestes reunions són un element nou que xoca frontalment amb l'estratègia de l'ala dura del partit, que està en contra de qualsevol gest que pugui insinuar el final d'ETA i beneficiar el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba. En aquest sentit, la setmana passada l'expresident José María Aznar va acusar l'executiu de Rodríguez Zapatero de "suplicar" als terroristes "alguna cosa que justifiqui la col·lecció de cessions que estan regalant a ETA". Per oposar-se a la política antiterrorista de l'executiu de Zapatero, els últims mesos els dirigents del PP han evitat valorar els passos cap al final de la violència.

Reunions "normals"

Al PP no li va agradar gens que es coneguessin aquestes trobades amb els nacionalistes bascos i Rajoy va decidir minimitzar-les. L'estratègia va ser el silenci de Rajoy i les fugides d'estudi dels portaveus del partit. El vicesecretari de comunicació, Esteban González Pons, va haver d'insistir a TVE que els discursos d'Aznar i de Rajoy són iguals, tot i que va reconèixer que s'expressen de manera diferent. Per reafirmar la fermesa del seu partit contra ETA va tornar a demanar que s'impugnin les llistes de Bildu.

En una altra entrevista, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va treure ferro a la reunió i va dir que és "normal" que Rajoy es reuneixi amb Urkullu per acostar posicions i crear complicitats perquè "el que seria anormal seria una altra cosa". Va justificar la reunió afirmant que Rajoy s'ha reunit amb "molts líders de diversos partits del nostre país" i va citar CiU, UPN i PAR, a més del PNB. Va destacar, però, el valor "privat" de les trobades i per això es va negar a parlar del seu contingut, tot i que està convençuda de la "prudència" de Rajoy i de la seva postura pel que fa a la lluita antiterrorista.

El PSOE, en canvi, treu pit cada vegada que ha de respondre alguna pregunta sobre ETA. Rubalcaba va assegurar que "és evident" que el final d'ETA està "a prop", però va demanar fermesa, prudència i unitat per afrontar aquesta situació. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va dir que el final d'ETA no es produirà abans de les eleccions del 20-N, tot i que està "en un camí sense retorn".

stats