Crònica 23/10/2011

Rajoy exigeix moderació al PP per no catapultar Bildu

El líder del PP, Mariano Rajoy, reclama al seu partit que sigui prudent amb el comunicat d'ETA per evitar "fer la campanya" a Bildu. Per això fuig del discurs de l'ala dura, capitanejada per Mayor Oreja.

Sara González
2 min

Cerdanyola del Vallès.Evitar "els debats estèrils, les especulacions, les frivolitats i les ocurrències". Aquesta és la consigna que va llançar ahir el president i candidat del PP, Mariano Rajoy, al seu partit per evitar que qualsevol pronunciament se li pugui girar en contra a menys d'un mes del 20-N i pugui servir per "fer-li la campanya electoral a Bildu". Pel líder popular aquesta actitud de "prudència" passa per "la unió de tots els demòcrates" i per desmarcar-se del discurs dur del PP, capitanejat pel portaveu del partit al Parlament Europeu, Jaime Mayor Oreja, que en els últims dies ha carregat contra el comunicat d'ETA.

"S'ha d'estar a l'altura de les circumstàncies", va demanar Rajoy davant el miler de persones que li van donar suport en un míting a Cerdanyola del Vallès. El president del PP va insistir que l'anunci d'ETA d'abandonar l'activitat armada "és una bona notícia i una victòria de la societat espanyola" malgrat que se sentien alguns crits del públic que titllaven de "mentida" el comunicat. El president del PP es va desmarcar així dels conservadors que proclamen que el pas d'ETA és una farsa. Això sí, va puntualitzar que aquesta victòria no serà completa fins que l'organització terrorista es dissolgui "irreversiblement".

Record a les víctimes

Més enllà de procurar no ser la veu discordant dels demòcrates i d'apel·lar a un futur basat en el "triomf de la llei de l'estat de dret", Rajoy va posar per davant de tot el reconeixement i suport a totes les víctimes, i va destacar especialment Francisco Cano i José Luis Ruiz Casado, els dos regidors catalans del PP -de Viladecavalls i Sant Andreu, respectivament- que van ser assassinats per ETA l'any 2000.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, juntament amb el candidat del partit per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, van aprofitar per proclamar que a Catalunya és el PP qui té la "batuta" i decideix la governabilitat. Camacho va afegir que si al candidat de CiU per al 20-N, Josep Antoni Duran i Lleida, se'l veu "nerviós i preocupat" és precisament perquè a Catalunya "ja hi ha un partit de centredreta que li pot prendre vots".

stats