DÈFICIT ELS PLANS D'AJUST
Crònica 24/11/2011

Rajoy es nega ara a pagar el fons de competitivitat

Oriol March
3 min
Rajoy es nega ara a pagar el fons de competitivitat

BARCELONAMariano Rajoy tampoc pagarà a Catalunya els 1.450 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya en concepte del fons de competitivitat, reclamat reiteradament per part del Govern. Així ho va confirmar ahir el cap de llista del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz: "Ni de broma anticiparem el pagament, ningú està per anticipar res perquè en un context de crisi no es pot demanar el que no es pot donar".

Aquesta postura entra en contradicció amb l'actitud que els populars van mantenir quan, al maig passat, van demanar al Congrés, juntament amb CiU, l'avançament del fons de competitivitat per part de l'Estat. Aleshores van justificar el seu posicionament favorable a l'executiu català argumentant que "no es pot posar en risc la prestació dels serveis públics en mans de les administracions autonòmiques". Un cop al poder, però, els de Mariano Rajoy han virat el raonament.

El pròxim president espanyol va defensar en persona, des del Parlament de Catalunya, que José Luis Rodríguez Zapatero "complís la llei" i pagués a Catalunya el que li deu el govern espanyol. Però una cosa és ser el líder de l'oposició -el fons de competitivitat era una manera de desgastar, encara més, el govern socialista- i l'altra és arribar al poder. Rajoy sap que els comptes de l'Estat no estan per alegries i que afrontar ara el pagament d'aquesta bestreta, que no només afecta Catalunya sinó també altres comunitats, com la de Madrid, no seria fàcil de justificar en un context d'austeritat. "El PP el demanava quan la previsió de creixement de l'economia espanyola era de l'1,3%, però ara és del 0,8%", es va justificar via Twitter Jorge Fernández.

El fons de competitivitat, però, no és l'únic front que té obert el Govern amb Madrid. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va recordar ahir que Zapatero encara deu a Catalunya 750 milions d'euros en matèria d'infrastructures, previstos dins la disposició addicional tercera de l'Estatut. "Ens van dir que sí que ens els pagarien, però de moment no ho han fet", va denunciar ahir Homs a Catalunya Ràdio.

El Govern seguirà reclamant

Davant la negativa del PP a pagar els deutes, l'executiu català, com van afirmar ahir fonts de Palau, no té cap altra intenció que seguir reclamant els 1.450 milions. Sense fer-ne ara gran bandera, això sí. L'equip d'Artur Mas iniciarà la setmana que ve els contactes amb el futur executiu de Rajoy i els deutes de l'Estat envers Catalunya són un assumpte que es pot posar sobre la taula.

En tot cas, fins d'aquí cinc o sis dies no s'acceleraran els contactes entre gabinets. "Hem d'esperar que Rajoy doni més detalls sobre el seu govern", argumentava ahir un diputat electe de CiU, que afegia que ara mateix el PP està molt centrat en el traspàs de poder amb l'executiu cessant. "Després de les executives dels partits de dilluns que ve tot s'accelerarà, i encara ho farà més quan es comencin a designar els ministres, encara que sigui de manera oficiosa", avança la mateixa font.

Això no vol dir, però, que els contactes entre els nacionalistes i l'equip de Mariano Rajoy ja s'hagin produït. L'encarregat de conduir-los ha estat, segons van confirmar ahir fonts parlamentàries de la federació a Madrid, el cap de files de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, que ja la mateixa nit electoral es va posar en contacte amb el futur president espanyol per felicitar-lo. Duran és, a més, president de les quatre comissions Estat-Generalitat i, per tant, l'encarregat de portar les relacions competencials i financeres entre Barcelona i Madrid.

El PSC també es queixa

L'anunci que el PP no pagarà el fons de competitivitat també va enervar el PSC. "El que és imprescindible és que els que tenen la majoria sobrada compleixin escrupolosament el missatge que van enviar a la ciutadania que deia: «Catalans, nosaltres amb això complirem»", va queixar-se ahir el portaveu parlamentari dels socialistes catalans, Joaquim Nadal. Els 25 diputats del PSC van votar, amb el PSOE, en contra del pagament del fons de competitivitat al Congrés dels Diputats.

stats