Publicitat
Publicitat

LA NOVA LEGISLATURA

El nou president espanyol estudia harmonitzar a la baixa aprofitant que el PP té ara tot el poder

Rajoy oferirà un pacte autonòmic

Mariano Rajoy ultima avui el discurs d'investidura que pronunciarà demà a les 12 al Congrés de Diputats. L'ha treballat durant els últims dies amb el seu pinyol -Cristóbal Montoro i Álvaro Nadal n'han marcat les línies econòmiques- i amb el vistiplau del sociòleg de capçalera, Pedro Arriola. En aquesta intervenció, el líder del PP vol recollir l'herència del llegat del primer José María Aznar, obert al diàleg a l'hora de dissenyar el repartiment del poder a l'estat espanyol.

Amb una diferència, subratllen a l'ARA fonts de la dreta espanyola: ara gairebé totes les comunitats autònomes les governen ells i aquesta circumstància Rajoy no la pensa deixar escapar. Per això, demà oferirà "mà estesa" als presidents autonòmics per repensar l'estructura competencial i suprimir les suposades duplicitats actuals. Un missatge cap a CiU, a qui els populars proven de situar implícitament com a soci preferent, però sobretot cap a les pròpies files perquè segueixin els dictats que marqui el futur govern conservador de la Moncloa.

La crisi com a excusa

"Si no prenem mesures de fons ara, que el clima ens és propici, ens costarà molt fer-ho després", explica un dirigent popular. A la direcció del carrer Génova de Madrid admeten que la crisi ha alimentat un consens social a l'estat espanyol a favor de repensar tot l'entramat institucional perquè sigui viable econòmicament. Treballen amb la premissa que, durant els anys de vaques grasses, les administracions públiques (sobretot les comunitats autònomes) han anat assumint responsabilitats que ja tenien assignades l'Estat o les diputacions, òrgans provincials que Rajoy mantindrà i mimarà de manera especial. Per reforçar al Congrés l'ofensiva harmonitzadora que es vol posar en marxa, els populars tindran el suport d'UPyD, el partit neoespanyolista de Rosa Díez, que el PP ha reforçat permetent-li que tingui grup propi.

El pacte que Rajoy, sisè president de la democràcia, oferirà durant el discurs d'investidura apel·larà a la "necessitat de millorar la situació d'eficàcia i austeritat" de les institucions espanyoles perquè els ciutadans hagin de fer "menys esforços" a l'hora de relacionar-se amb l'administració. Per això, el futur cap de l'executiu citarà aviat els presidents autonòmics per posar fil a l'agulla i començar a passar la tisora de la simplificació. En privat, el PP no amaga una clara voluntat unificadora en temes com les diferents legislacions autonòmiques que, a parer seu, obstaculitzen el comerç.

Per blindar-se i presumir d'austeritat abans d'exigir res a les comunitats, el president electe anunciarà una reducció dels ministeris respecte del govern del PSOE. En recuperarà algun, com el d'Agricultura, i d'altres es fusionaran. Com el 1996, quan Aznar va arribar al poder, l'atur i la contenció del dèficit seran els eixos del debat. En aquell moment, el repte era sanejar l'economia per garantir entrar a l'euro. Ara, de nou, toca complir amb Europa. Per això, Rajoy demanarà consens contra la crisi i arraconarà acords en temes com el pacte fiscal, que per ell no són prioritaris.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT