Crònica 22/10/2011

Rajoy opta pel silenci l'endemà de l'anunci

Mariano Rajoy evita esmentar ETA l'endemà del final de l'activitat armada de l'organització basca. Mentrestant, Cospedal i Sáenz de Santamaría reiteren la necessitat que ETA es dissolgui.

Oriol March
3 min
Mariano Rajoy va participar ahir en un fòrum empresarial celebrat al Vendrell.

Barcelona.Silenci absolut. Ni una paraula. El candidat del PP a les eleccions espanyoles i favorit a totes les enquestes per arribar a la Moncloa, Mariano Rajoy, va evitar ahir fer qualsevol esment al cessament de l'activitat armada per part d'ETA. De visita a Catalunya, va aprofitar per fer-se una foto de família amb la candidatura de Tarragona i, més tard, sense haver fet cap declaració, va acostar-se al Vendrell per participar en un fòrum empresarial. Ni en la seva intervenció -monopolitzada per l'economia- ni en el posterior torn de preguntes Rajoy va referir-se al comunicat de l'organització basca.

A tan sols un mes de les eleccions, el cert és que tant el candidat com el seu equip busquen evitar al màxim possible qualsevol assumpte espinós. El final d'ETA ho és, i en són conscients. Per això, l'endemà de l'anunci, el pes de les declaracions públiques el van assumir ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i la portaveu al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría. Totes dues van insistir a assenyalar que els populars esperen la "dissolució" de l'organització armada per liquidar el conflicte basc.

Van transmetre el mateix missatge, però amb intensitats diferents. En una entrevista a la Cope, Cospedal va insistir que els etarres "se senten orgullosos del que han fet", i va jutjar que el final d'ETA ha arribat perquè "no tenien més remei". Tot i admetre que el cessament de la violència és un pas necessari, la secretària general del PP va considerar que no era ni molt menys un gest decisiu. "Serà definitiu quan es dissolguin i entreguin les armes, tenint en compte, a més, que l'estat de dret ha de seguir fent com fins ara, és a dir, complint estrictament la llei", va indicar Cospedal. La presidenta de Castella-la Manxa va qualificar ETA com "un dels grups terroristes més sanguinaris que hi ha hagut a Europa" i va voler remarcar que el seu final no és mèrit de la mateixa organització, sinó de la feina de jutges, policies, fiscals i forces armades espanyoles.

Amb la vista posada més enllà del comunicat de dijous, Sáenz de Santamaría -número 2 de Rajoy a les llistes- va assegurar, en un acte a Valladolid, que el PP vol convertir-se en el "garant" que no hi haurà preu ni condicions polítiques en el procés del final d'ETA. Els populars saben que tenen tots els números de guanyar les eleccions del 20-N i, per tant, tenen coll avall que seran ells els que hauran de gestionar totes les conseqüències que es deriven de l'anunci d'ETA.

Contrast amb Rubalcaba

El silenci de Rajoy va contrastar amb la satisfacció evident del candidat socialista, Alfredo Pérez Rubaclaba, que es va mostrar content pel final d'ETA durant una visita empresarial a València. "Avui [ahir per al lector] és un gran dia per als espanyols, perquè s'han despertat saben que l'organització terrorista ja s'ha acabat i que ja no hi haurà més cotxes bomba ni més violència", va proclamar Rubalcaba.

Interpel·lat sobres el full de ruta que cal seguir a partir d'ara -mesures penitenciàries, diàleg-, el candidat socialista va declinar fer cap declaració, ja que va assegurar que no vol barrejar aquest procés amb les eleccions del 20-N. Tot i així, va afirmar que els passos que caldrà caminar s'han de fer "amb la unitat de tots i, per tant, els primers que s'han d'asseure són els partits polítics". Rubalcaba, molt endarrerit a les enquestes, sap que el final d'ETA és l'últim as a la màniga per encarar la remuntada. Per això intentarà capitalitzar els rèdits del procés que es va obrir dijous.

stats