Crònica 24/02/2012

Rajoy preveu més recessió que la Comissió Europea

El president espanyol, Mariano Rajoy, anuncia que treballa, per al pressupost del 2012, amb una previsió de creixement més negativa que la de Brussel·les. Confia, però, en un relaxament del dèficit.

Joan Faus
2 min
El presidents italià i espanyol, Mario Monti i Mariano Rajoy, ahir a Roma.

MADRID.El 23 de febrer era un dia assenyalat en vermell a l'agenda del govern espanyol. En les últimes setmanes, davant de les insistents preguntes de quan es presentarien els pressupostos i com es complirien els objectius de reducció del dèficit públic, les respostes de l'executiu eren sempre les mateixes: cal esperar al 23 de febrer, quan la Comissió Europea (CE) anunciï les seves previsions econòmiques per a Espanya.

I ahir, finalment, quan es va produir l'anhelat anunci, el president Mariano Rajoy va avançar que les projeccions del govern seran més negatives que les europees. És a dir, amb una caiguda del PIB superior a l'1%. Rajoy ho va anunciar amb la seva ironia habitual des de Roma, on es va reunir amb el seu homòleg italià, Mario Monti. "Però no serà la més optimista de les tres", va dir en referència a les previsions del Fons Monetari Internacional (-1,7%), el Banc d'Espanya (-1,5%) i la CE (-1%).

Les previsions de Brussel·les, a partir de les quals Madrid farà les seves, tenen un component positiu i un altre de negatiu per a l'executiu. D'una banda, en ser més optimistes del que s'esperava atorguen confiança a l'economia espanyola i permeten a Rajoy fer una retallada més baixa. Però, de l'altra, donen a Madrid menys marge d'exigència a Brussel·les en la negociació per flexibilitzar els objectius de dèficit. És a dir, si la projecció de decreixement hagués estat més negativa, el govern podria demanar una atenuació més forta respecte a l'actual objectiu de dèficit, del 4,4%, per a aquest any.

Sigui quin sigui l'abast d'aquesta flexibilització, l'executiu ja va donar ahir per fet que es produirà. Rajoy va dir que ara que ja es coneixen les previsions europees "parlarà" amb la CE sobre l'objectiu de dèficit. És a dir, confirma -com ja va publicar l'ARA- que renegociarà amb Brussel·les el dèficit del 4,4% fixat per a aquest any després de tancar el 2011 al 8%, dos punts per sobre de l'acordat. És una desviació que suposa retallar uns 40.000 milions.

El president no va donar més detalls però des de la Moncloa es va avançar que es demanarà una xifra "realista" davant del nou escenari. Un nou objectiu que tampoc va detallar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va dir que el sostre de despesa i l'objectiu de dèficit han de ser "adequats al nou escenari de desafiament que cal vèncer".

Rajoy no tem un esclat social

Rajoy va anunciar, en una roda de premsa amb Monti, que presentarà els pressupostos del 2012 el 30 de març, cinc dies després de les eleccions andaluses. Tot i que va avançar que els comptes seran "més austers" que els de l'any passat, es va mostrar confiat que no es tradueixin en revoltes socials. "Si les mesures que prenem són percebudes com a justes i equitatives, s'entendran", va dir. L'executiu anunciarà la primera quinzena de març les seves projeccions i fixarà un sostre de despesa "prudent" basat en una previsió d'ingressos "sensata i raonable" i un objectiu de dèficit per a totes les administracions.

Monti -"molt impressionat" per la reforma laboral i financera espanyola- i Rajoy van reiterar el seu compromís amb la disciplina fiscal, però van demanar a Brussel·les, tal com ja van fer en una carta amb deu mandataris més enviada dilluns, que també fomenti el creixement i l'ocupació.

stats