CRISI DEL DEUTE
Crònica 15/01/2012

Rajoy: "Sabem què hem de fer i ho farem"

El president espanyol, Mariano Rajoy, assegura tenir la recepta per sortir de la crisi, tot i la rebaixa de la nota del deute sobirà per part de S&P. Les vies són el control del dèficit i les reformes estructurals.

Ignasi Pujol / Isaac Lluch
3 min
DES D'ANDALUSIA  El president espanyol, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció d'ahir al congrés del Partit Popular a Màlaga.

BARCELONA / BERLÍNHo té clar: no hi haurà canvis en el full de ruta. Almenys així ho va assegurar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es va mostrar confiat i tranquil en pronunciar-se per primer cop després que divendres l'agència de qualificació Standard & Poor's (S&P) rebaixés dos graons la nota del deute espanyol (fins a una sola A) i de vuit estats europeus més (inclosa la pèrdua de la triple A per part de França).

"El govern sap perfectament què ha de fer per millorar la reputació d'Espanya i per créixer i generar ocupació. Ho tenim molt clar i ho farem", va etzibar Rajoy des de Màlaga. El president va assegurar que també sap què ha de fer Europa i ho exposarà en el Consell Europeu de finals de mes, en el qual demanarà una aposta "clara, ferma i contundent" per l'euro i contra el dèficit. Aquest últim punt és precisament el pilar sobre el qual continuarà fonamentant la seva estratègia de recuperació econòmica. "Per això hem pres decisions i les seguirem adoptant, tot i que siguin difícils. Intentarem explicar-les, però no hi ha alternativa. Seria irresponsable no fer-ho: seguirem controlant el dèficit públic".

El president va explicar que "en molt poques setmanes" hi haurà una llei d'estabilitat pressupostària i va avançar que totes les administracions "s'hauran d'estrènyer el cinturó". "El govern ja s'ha posat a treballar i direm a les comunitats autònomes que també és la seva obligació", va afegir. Rajoy va esmentar la reforma laboral -va avançar que Espanya va tancar el 2011 amb 5,4 milions d'aturats-, la reestructuració del sistema financer -que "no li pot costar diners al contribuent"- i una llei d'emprenedoria que s'aprovarà abans de l'estiu.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va apuntar que s'ha de reaccionar davant la "mala notícia" de la rebaixa del ràting del deute espanyol, tot i que va matisar que és una retallada "massa general".

Perill de recessió

S&P va donar ahir més explicacions sobre la rebaixa de ràting. L'agència nord-americana va dir que hi ha un 40% de possibilitats que l'eurozona entri en recessió el 2012. Segons aquest pronòstic, el decreixement de les economies de la zona euro rondaria l'1,5% de mitjana, tot i que l'activitat econòmica podria reactivar-se durant el segon semestre.

Si la Comissió Europea (CE) va titllar divendres d'"inconsistent" la rebaixa de S&P, el vicepresident de la CE, Olli Rehn, va lamentar ahir que aquesta decisió arribi "quan la zona euro està emprenent una acció decidida en tots els fronts per respondre a la crisi".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va afanyar a raonar que la degradació de la credibilitat de nou països demostra amb més claredat la necessitat d'actuar. El pacte fiscal planejat "s'ha de segellar ràpidament", va instar Merkel. "Ara estem sota pressió per posar en marxa de manera decidida el pacte pressupostari i no es tracta d'intentar suavitzar els objectius, sinó d'aplicar amb urgència un Mecanisme Europeu d'Estabilitat permanent amb un capital garantit", va dir.

Tot i que va procurar relativitzar les decisions de S&P, la cancellera va assegurar que n'han "pres nota". Mentre intentava tranquil·litzar sobre l'impacte del veredicte de S&P en la contribució d'Alemanya -que manté la triple A- en el pla d'ajut europeu, Merkel va considerar que s'havia de plantejar un canvi de llei per fer més independents els instituts financers de la valoració de risc de les agències de ràting. "L'euro és atacat per agències nord-americanes que segueixen els seus propis objectius. Hem d'aplicar ja els mecanismes aprovats", va convenir el ministre d'Economia, Phillip Rösler.

El Banc Central Europeu també exigeix segellar com més aviat millor els pactes fiscals. "La decisió de S&P ha estat un cop devastador", va concloure el conseller austríac del BCE, Ewald Nowotny, especialment alarmat per la degradació d'Itàlia.

stats