ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 09/10/2011

Rajoy rebaixa el to i estén ara la mà per refer Espanya

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy rebaixa el to i estén ara la mà per refer Espanya

MàlagaAl Partit Popular, queda molt lluny la recollida de signatures contra l'Estatut i les falques a les ràdios andaluses. Ningú vol recordar tampoc els recursos presentats al Tribunal Constitucional contra lleis aprovades democràticament pel Parlament de Catalunya o contra la llei dels casaments homosexuals del govern Zapatero. A la seu del carrer Gènova han passat pàgina de les manifestacions acusant l'executiu socialista de vendre's Navarra a ETA a canvi de la pau. Ara toca provar de tornar a enganxar tots els fragments de la societat i, sobretot, mirar de passar de puntetes fins a les eleccions del 20-N per no mobilitzar les esquerres.

Això és el que va fer ahir Mariano Rajoy a la clausura de la convenció que els populars han fet durant tres dies a Màlaga. El dia abans, els seus col·laboradors més directes van anar desgranant el programa de govern per si arriben a la Moncloa. D'aquesta manera, el candidat de la dreta espanyola a la presidència del govern va tenir via lliure per elevar-se per sobre de les propostes de gestió i fer una crida per aconseguir una majoria sòlida. Missatge molt mesurat amb un fons de color blau, amb núvols blancs. L'apel·lació a un "gran projecte nacional" comença per casa. Per això els populars van assegurar-se la foto de la unitat interna i la vella guàrdia -José María Aznar i Rodrigo Rato van fer costat al candidat-. Rajoy no es va estar de recordar que ara ell és el líder "només" perquè els militants ho han volgut, i els va garantir que s'esforçarà per demostrar-los que no es van equivocar. Es tractava d'un avís per a aquells que, després del 20-N, tinguin temptacions d'exigir-li alguna recompensa.

Mà estesa a tothom

"No vull ser el president del govern dels militants del PP. Vull ser el president de tots els espanyols", va proclamar. En el projecte que vol liderar "no sobra ni un espanyol" i per això va demanar als seus que aparquin l'esperit agitador que sempre comporta estar a l'oposició: "Us demano que, com a partit, fem tots els esforços necessaris per viure en concòrdia amb aquells que no pensen com nosaltres". Va afegir que no alimentarà "els bàndols i les trinxeres" perquè cal "crear noves afinitats entre espanyols i no atiar velles discòrdies". Una part significativa dels assistents va respondre cantant " a por ellos oe oe ". Rajoy els acabava de dir que el PP "no és enemic de ningú".

La clausura de la convenció va servir per demostrar que, després de perdre el 2004 i el 2008, el líder del PP ha pres bona nota dels errors que pot cometre un governant. Un cop més va dir que ell sempre aniria amb la "veritat" per davant i explicant que sortir de la crisi "no serà fàcil" i que requerirà "temps". Es va mostrar, però, convençut que l'Estat espanyol se'n sortirà i va posar d'exemple la política econòmica de José María Aznar i la feina de l'expresident Adolfo Suárez, de qui va dir que també va rebre una herència complicada com la que, segons el seu parer, deixarà Zapatero. Per si de cas, demà les comunitats autònomes del PP reclamaran una reunió del Consell de Política Fiscal per denunciar que el govern espanyol no hagi fet un decret de pròrroga dels pressupostos. Rajoy, mentrestant, ofereix "mà estesa a tothom".

stats