CRISI DEL DEUTE
Crònica 17/04/2012

Rajoy s'enroca davant la pressió dels mercats

Els mercats segueixen collant les finances espanyoles. Davant de l'ofec creixent, Mariano Rajoy reitera les crides a confiar en ell. Va exigir més esforços als ciutadans i va prometre més reformes.

J. Faus / J. Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol va intervenir ahir a l'assemblea de l'Instituto de la Empresa Familiar, a Madrid.

MADRID.Els mercats van donar la raó ahir a Mariano Rajoy. El mateix dia en què el president espanyol admetia que l'Estat està "enmig de totes les turbulències que defineixen l'actual situació econòmica europea", la prima de risc i la borsa van continuar patint els creixents dubtes dels inversors amb Espanya.

En l'acte de cloenda de l'assemblea anual de l'Instituto de la Empresa Familiar, Rajoy no va amagar la gravetat de la situació econòmica i es va dirigir a la ciutadania espanyola: "Avui tornem a demanar-los aquest esforç i confiem en una resposta generosa, perquè no ens queda altre remei i perquè qualsevol altra alternativa seria molt pitjor". Tot i això, va esquivar la complaença: "Sé que encara no estic en condicions de donar cap bona notícia".

Malgrat que els missatges de l'executiu no aturen la pressió, el president espanyol va tornar a mostrar-se "absolutament convençut" que per calmar els mercats i generar confiança per finançar-se cal complir amb els objectius de dèficit que marca Brussel·les. "Ningú, ni governants ni institucions, dins i fora del nostre país, han de dubtar ni sembrar dubtes sobre el compromís d'Espanya amb l'euro i la integració europea", va subratllar.

Rajoy és conscient que ha de vendre novetats als mercats perquè li donin una treva. Ahir va insistir que les reformes continuaran passi el que passi. "No improvisarem, ni ens impacientarem, però tampoc ens aturarem". L'agenda reformista, va dir, és només "al quilòmetre zero". La directiva de l'influent Instituto de la Empresa Familiar li va donar ple suport perquè segueixi per aquest camí i van assegurar que la seva confiança en l'administració del del PP és elevada.

Collant les comunitats

En el missatge, de nou mirant de reüll els mercats, Rajoy es va referir a les comunitats autònomes, en el punt de mira de l'estabilitat pressupostària. Va subratllar que les directrius que marca la Moncloa per collar el dèficit també obliguen les autonomies, que ara hauran de readaptar els pressupostos al context estatal. "El govern [espanyol] complirà i farà complir", va avisar el president. No va anar més enllà, tot i que segons el Financial Times el govern espanyol està disposat a intervenir "el mateix dia" que tingui dades que demostrin que una autonomia no està complint els objectius de dèficit. La Moncloa sempra ha dit que la intervenció és l'últim recurs.

Tot i la contundència del missatge governamental, la prima de risc espanyola -la diferència amb el bo alemany a deu anys- va assolir ahir un nou màxim anual, fins als 435 punts bàsics. A més, la rendibilitat dels bons espanyols va pujar fins al 6,07%, cosa que podria pressionar a l'alça l'interès que paguen els inversors pel deute públic espanyol en una setmana en què el Tresor pretén captar fins a 5.500 milions.

Tot i el rebrot de la crisi del deute, el BCE continua sense comprar bons. Avui l'executiu seguirà buscant confiança a l'estranger: el ministre d'Economia, De Guindos, es reuneix amb el president de l'entitat, Mario Draghi, i Rajoy comença viatge a Mèxic.

stats