L'ARRENCADA DE LA LEGISLATURA
Crònica 14/12/2011

Rajoy vol CiU de soci preferent

Tot i la majoria absoluta, Mariano Rajoy s'ha proposat tenir el suport de CiU en les grans reformes econòmiques. La federació està oberta a arribar a acords puntuals, però no vol arraconar el pacte fiscal.

Joan Rusiñol
3 min
PRIMERA REUNIÓ 
 Mariano Rajoy i Josep Antoni Duran i Lleida es van reunir ahir per primer cop des de les eleccions espanyoles del 20 de novembre.

MADRID.La geometria variable dels últims set anys ha acabat i CiU prova de no quedar silenciada pels 186 diputats del PP. Per això el portaveu a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha optat per situar-se al mig de la pista de ball des del primer minut, aprofitant que Mariano Rajoy els festeja per no haver de tirar endavant sol algunes reformes econòmiques que poden tenir molta contestació social. A més, el PP sap que a Catalunya els nacionalistes no van sobrats de socis estables i s'hi han de posar bé. El primer dia de la desena legislatura les dues formacions van escenificar voluntat d'entesa posant el comptador quasi a zero.

Ahir a primera hora PP i CiU van segellar l'acord que permet a la dreta espanyola tenir majoria absoluta a les meses del Congrés i del Senat i als nacionalistes ser l'única minoria representada als seus òrgans de govern, tenir dues presidències de comissió a la cambra baixa i una altra a la cambra alta. Duran repetirà al capdavant de la d'Exteriors del Congrés. Al migdia Rajoy i ell es van reunir més de mitja hora, a petició del nou president espanyol. Un gest carregat de simbolisme perquè suposa una priorització clara i situa la federació per sobre del PSOE o el PNB com a eventual aliat per als primers mesos.

Pactes econòmics

Després d'aquest contacte inicial, abans fins i tot que Rajoy sigui investit, Duran va apostar per una actitud conciliadora i va admetre que hi ha marge pels pactes "urgents": la resolució de la crisi. La legislatura és llarga per anar, si cal, a la confrontació. De fet, va advertir que la reivindicació del pacte fiscal serà l'eix central de la seva tasca d'oposició.

De moment, però, el futur president evita mullar-se i el líder de CiU, l'únic que va comparèixer després de la trobada, va assumir-ho sense embuts: "He trobat un president de l'executiu que el que fa, en aquests moment, és prioritzar altres qüestions com el sector financer, la reforma laboral, la qüestió europea o el dèficit fiscal. Crec sincerament que aquest govern es dedicarà, els primers mesos, més a aquestes qüestions que a donar una resposta positiva a la nostra petició justa i legítima de pacte fiscal". Això no exclou que la federació estengui la mà al PP per buscar consensos en algunes de les mesures que, durant l'anterior mandat socialista, han estat a l'eix de la seva activitat al Congrés (sovint coincidint amb els populars), com un nou model laboral o la possibilitat de reformar l'IVA perquè només s'aboni quan s'hagi cobrat.

El PP va provar ahir d'oferir la seva cara més amable. Fonts del partit van assegurar que Rajoy havia traslladat al portaveu de CiU que esperava "grans acords" en els temes importants de la legislatura. El nou portaveu parlamentari, Alfonso Alonso, va garantir "la disposició a comptar amb ells". La bona sintonia reforça la idea que CiU s'abstindrà en la investidura de Rajoy, la posició que defensa Duran i Lleida i que ja avançava l'ARA. Per aplanar el terreny, ahir va evitar el xoc i va defensar que Rajoy no "estigui al corrent" dels detalls de l'incompliment de Madrid a l'hora de pagar els 759 milions de l'addicional tercera de l'Estatut. Tampoc va exigir al nou president espanyol que posi fre a l'ofensiva contra la llengua a Catalunya. Duran va recordar que la seva posició és nítida i coneguda en aquesta qüestió però que no tindrà una "actitud a la defensiva".

Els vots de PP i CiU van permetre investir Jesús Posada com a nou president del Congrés, que va fer una crida a recuperar l'esperit de consens de la Transició. Els vots populars van donar la presidència del Senat a Pío García-Escudero. La legislatura ja està en marxa.

stats