RECENTRALITZACIÓ DE L'ESTAT
Crònica 24/04/2012

Rajoy suprimirà competències "impròpies" de les autonomies

L'executiu estatal vol aprovar el 2012 un nou mapa competencial per als municipis amb vista a llimar també el règim autonòmic. I va a tornar a avisar les comunitats: "Si cal intervenir, intervindrem".

J.f.
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, va participar ahir en l'entrega del premi Cervantes a Alcalá de Henares, que va recollir el nét del premiat, el poeta xilè Nicanor Parra, d'edat avançada.

MADRID.El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va defensar ahir una reforma "en profunditat" del sistema de competències de l'administració de l'Estat, les comunitats autònomes i el sector local per acabar amb les anomenades "competències impròpies", que "han de suprimir-se". L'objectiu prioritari, però, és "redefinir quines són les competències de l'administració local" i assignar "el nivell adequat" d'atribucions als ajuntaments. Beteta va fixar com a termini per abordar aquest procés l'actual exercici 2012 i va subratllar que el govern espanyol pretén escometre-ho "de comú acord" amb les comunitats i amb la participació "activa" de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Per això va explicar que en primer lloc cal assignar a cada nivell les competències que li són adequades i les que poden ser delegades, per analitzar la fórmula de finançament. En segon lloc, cal estudiar com es financen les competències amb càrrec als pressupostos autonòmics, o els tributs de què disposen, perquè "no pateixin" els actuals problemes derivats d'una dependència "excessiva" de la construcció.

Beteta va assegurar que treballa en coordinació amb la FEMP -i afirma que també ho farà amb les comunitats que segons els seus estatuts tinguin competència en règim local- amb l'horitzó de tenir un nou panorama aprovat aquest any. Segons la seva opinió, cal buscar un volum poblacional adequat per a la despesa pública, cosa que es pot aconseguir de "moltes maneres", com el cas gallec de fusió entre municipis o potenciant les diputacions, amb rang constitucional i que "tindran un paper rellevant en matèria de finançament del conjunt del sector local", ha resumit.

Preguntat per la intervenció a alguna comunitat autònoma, Beteta va assegurar que cap no ho ha sol·licitat i va destacar que el govern estatal manté una comunicació fluïda amb totes les autonomies, independentment del color polític, de manera que farà "que es portin a terme les operacions financeres necessàries per garantir l'equilibri pressupostari". "No volem intervenir, però si hem d'intervenir, intervindrem, perquè la responsabilitat d'uns comptes equilibrats davant les instàncies europees és del Regne d'Espanya, i per tant del govern d'Espanya", va afirmar.

stats