Eleccions espanyoles
Crònica 06/09/2011

Rajoy es veu president

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy es veu president

Davant la junta directiva del PP, el màxim òrgan entre congressos, Mariano Rajoy va tenir ahir un lapsus lingüístic. En comptes de referir-se a "aquest partit" va dir "aquest govern". No és l'únic detall que demostra que Rajoy es veu clarament vencedor als comicis del 20 de novembre. Fa dies que s'ha oblidat del recorrent "si guanyem les eleccions" i l'ha canviat per l'eloqüent "quan guanyem". Tot i les crides a contenir l'eufòria i a treballar fins a l'últim moment, el candidat popular es va enfundar ahir el vestit presidenciable i va recordar al PP la tasca tan complica que hauran d'afrontar si governen a l'hora de crear ocupació.

Rajoy, com si ja estigués instal·lat a la Moncloa, va assegurar que "les coses a Espanya estan pitjor que en d'altres països de l'entorn, i del que ha succeït aquí hi ha culpables". És el mateix discurs que va fer servir dissabte, en l'obertura del curs polític, quan va subratllar la cruesa de la situació per reclamar que ningú li exigeixi que solucioni els problemes de cop. Sap que no l'espera "un camí de flors i violes", però afirma que el recorrerà amb "seny i justícia". A més, ha après la lliçó i és molt conscient que si no vol perdre el suport de la ciutadania ha de posar, d'entrada, totes les cartes sobre la taula. De fet, va assegurar que, d'aquests quatre anys, n'ha tret dues ensenyances: "Saber el que no cal fer i que amb el socialisme l'únic futur és enfonsar-nos encara més".

Sense concretar mesures -més enllà de la rebaixa d'impostos per als emprenedors- el candidat de la dreta espanyola va prometre un executiu "de centre, moderat i de diàleg". Va alertar els seus que el PSOE trauria la pols al "discurs de la por". Tot i això, la direcció popular està convençuda que l'eslògan socialista del 2008 del PSC, aquell "Si tu no hi vas, ells tornen", ja no funciona. El manual del PP diu que, davant les acusacions socialistes que els populars tenen un programa amagat de retallades, caldrà recordar que el govern actual "té el dubtós honor de ser el que ha fet més retallades socials de la història". Els populars saben que s'han rentat les mans de les reformes més impopulars en els moments més durs de la crisi i que, per tant, no carreguen amb aquesta motxilla tan pesada.

Contra les crítiques de l'esquerra a la tisorada que estan aplicant algunes comunitats governades pel PP, com Castella-la Manxa, Rajoy ahir les va defensar "amb orgull". Aquest és el camí que, a parer seu, cal seguir al govern de l'Estat. Va apostar, de nou, per un "control absolut" de la despesa pública i va elogiar la reforma exprés de la Constitució perquè "és un magnífic missatge de portes endins i de portes enfora". El líder del PP va arribar a dir que ells van avalar la modificació perquè hi creuen i que el PSOE potser ho va fer forçat per Europa. Rajoy sap que aquesta reforma encaixa amb el seu discurs i desestabilitza encara més el PSOE. En tot cas, per evitar sobresalts, va tocar la cresta al seu partit: "Ara hem de dir tots el mateix". Rajoy no vol cap ensurt.

stats