Crònica 12/08/2011

La Rambla de BCN activa la seva croada antisoroll

Maria Ortega
2 min
La Rambla s'omple a l'estiu, tant de dia com de nit, de persones que passegen i busquen festa.

Que és temporada alta a la Rambla de Barcelona és més que una evidència. Si durant el dia el trànsit d'estrangers armats amb guies de viatge no s'atura ni en les hores de màxima calor, a la nit, la festa parla molts més idiomes dels habituals i no entén d'horaris. I la paciència d'alguns veïns acumula punts de manera incessant, sobretot la d'aquells a qui l'endemà el despertador recordarà que a l'agost no tot tanca per vacances. Alguns dels que viuen en pisos que tenen finestres o balcons oberts a aquesta gran artèria ja han dit prou, estan "farts de la permissivitat policial amb els turistes" i de la imatge venuda que "a Barcelona s'hi pot fer el que et doni la gana", com explica l'Eduard Elías, un dels veïns emprenyats.

Per això ja s'han començat a organitzar per demanar que s'extremin les mesures de control i que s'impulsin solucions que contribueixin, per exemple, a desplaçar la festa nocturna cap a la zona del port o a limitar més els horaris de determinats locals, per citar només dues de les idees que aquest veí considera fonamentals. No són una plataforma i, de moment, no tenen un ideari definit, però com ja han fet veïns d'altres zones de Ciutat Vella, com ara de la rambla del Raval o la plaça del Rei, tenen clar que s'han d'unir per reivindicar el seu dret al descans.

La convivència amb els comiats de solters Rambla amunt i Rambla avall, les rotllanes de persones fumant a les portes dels locals i les cantarelles dels que ja han begut unes quantes copes i busquen alguna manera de continuar la festa forma part de la rutina nocturna d'aquests veïns, que, el mes passat, ja van tenir una primera trobada per posar en comú els greuges acústics de viure a la Rambla i que, de cara al setembre, tenen prevista una segona reunió que serveixi ja per concretar solucions.

La primera crida la van fer a través d'una enganxada de cartells que convocava tots els que se sentissin "farts de no poder dormir" a organitzar-se per fer un front comú davant l'Ajuntament. En la primera pluja d'idees, a part de constatar l'increment dels comiats de solters que passen per la Rambla, també van posar sobre la taula problemes com ara l'horari de la recollida d'escombraries, que fa incrementar els decibels de matinada.

Campanya "complicada"

Aquests veïns expliquen que, ja sigui per l'entrada en vigor de la nova llei del tabac o per l'arribada massiva de turistes que organitzen les seves festes a Barcelona, aquest any està sent "especialment complicat". Una dinàmica que, de fet, ja quedava clara en les dades de balanç sobre les denúncies per soroll que ha tramitat la Guàrdia Urbana des de principis d'any, que han pujat un 7% respecte al mateix període de l'any anterior. Encara que, paradoxalment, el nombre de trucades de queixa dels ciutadans s'ha reduït un 2%.

El cas de l'Eduard, a més, és especialment mediàtic. Va omplir pàgines de diaris quan va decidir marxar del carrer Santcliment, al Raval, per la intimidació d'un grup de traficants. Ara, reallotjat a la Rambla, continua la seva particular lluita al cor de la ciutat. En aquest cas, per poder dormir, però també per "millorar la imatge de Barcelona".

stats