INICIATIVA POLÈMICA
Crònica 03/03/2012

Rasquera: més de 90 quilos de marihuana

La plantació de Rasquera pot produir, amb els dos hivernales ocupats, més de 90 quilos de marihuana. Els responsables de la iniciativa, però, no concreten amb quina previsió de producció treballen.

Maria Ortega / Dani Revenga
2 min
DEBAT OBERT El ple de l'Ajuntament  de Rasquera que dimecres va donar llum verda al polèmic projecte de la plantació de marihuana.

BARCELONA.Els 1.000 metres quadrats -en dos hivernacles- que el poble de Rasquera (Ribera d'Ebre) té previst destinar al cultiu de cànnabis permetran produir, com a mínim, 90 quilos de marihuana. És el que es desprèn de l'estudi tècnic i ambiental que l'Ajuntament de la població ha utilitzat com a aval per defensar l'aprovació del projecte i que, partint d'una densitat molt baixa de plantes -una per cada 4 metres quadrats-, calcula una producció mitjana de 90 grams de marihuana per cada metre quadrat de cultiu. El responsable d'aquest apartat de l'informe, l'enginyer agrònom Xaquín Acosta, explica que l'estimació s'ha fet partir de diferents estudis de l'ONU i preveient una baixa concentració de plantes cultivades en el cicle normal (d'abril a setembre). De fet, el mateix estudi assegura que les publicitats de determinats bancs de llavors garanteixen nivells molt més alts de producció (de fins a 800 grams per planta en cultius exteriors).

L'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (Abcda), que és qui llogarà els terrenys de Rasquera per cultivar-hi el cànnabis, però, manté en la confidencialitat la seva estimació. La producció es calcula a partir de la previsió de consum que han fet els socis de l'entitat i no hi pot haver excedents per complir amb la llei.

Més enllà dels rendiments del cultiu, l'objectiu principal que persegueix l'empresa pública de recerca i interpretació del cànnabis que l'Ajuntament crearà de la mà d'aquest projecte vol fer servir els hivernacles de camp de proves. El coordinador d'aquesta iniciativa, Joan Carles March, que és professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública, assegura que un dels pilars fonamentals del projecte serà el seguiment dels consumidors de cànnabis que freqüentin les instal·lacions -els socis de l'Abcda- per poder valorar si els provoca canvis destacables en la salut o la qualitat de vida. "Aprofitarem que tenim un grup nombrós de consumidors habituals per estudiar els possibles efectes del cànnabis, que és un àmbit que s'ha investigat poc", explica.

L'administració reacciona

L'àmbit de recerca del projecte, que ja ha despertat l'interès de la Universitat de Salamanca i de l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicologia, també tindrà com a pilar central les investigacions per a l'ús terapèutic del cànnabis. A més, l'empresa vol aprofitar els camps com a punt de treball per a la prevenció. "No és incompatible el cultiu per a l'autoconsum i la feina de reducció del risc associat al mal ús de les drogues", assegura el responsable del projecte.

Abans de materialitzar-se, però, la iniciativa de la Rasquera haurà de superar totes les proves legals. De moment, la fiscalia de Tarragona ja ha obert diligències informatives i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, també ha demanat a l'Ajuntament l'enviament de les actes del ple per estudiar-ne la legalitat. Res d'això, però, va alterar l'alcalde del municipi, Bernat Pellisa (ERC), que assegura que està "molt tranquil" i garanteix "transparència" en tot el procés. Pellisa continua defensant la viabilitat del projecte.

stats