PROJECTE POLÈMIC
Crònica 16/04/2012

Els agricultors criden a dir 'no' a l'Eurovegas

Unió de Pagesos va aprofitar ahir la Carxofada Popular de Sant Boi per buscar suport ciutadà contra l'Eurovegas al Baix Llobregat. El sindicat agrari recull firmes i insta els alcaldes a rebutjar el projecte.

Josep Ferrer
2 min

SANT BOI DE LLOBREGATLa possible construcció del macrocomplex hoteler i d'oci Eurovegas en terrenys del Parc Agrari i del Delta del Llobregat comportarà, entre altres greuges, la pràctica desaparició d'un dels conreus més emblemàtics i preuats de la comarca: la carxofa Prat. Per aquest motiu el sindicat Unió de Pagesos, en col·laboració amb la Cooperativa Agrària de Sant Boi i la Plataforma Aturem Eurovegas, van aprofitar la celebració ahir a Sant Boi de Llobregat de la 13a edició de la Carxofada Popular per demanar el suport de les persones que s'hi van acostar.

"Quan la gent sap què representarà l'Eurovegas per al territori, de seguida hi està en contra, es posa al nostre costat i ens diu sense miraments que signa", explica el membre de la comissió permanent comarcal del Baix Llobregat d'Unió de Pagesos, Lluís Parés. Considera que l'Eurovegas "no és cap oportunitat de feina" i que les mateixes "xifres exagerades del projecte" són la "millor propaganda en contra que es pot fer". Assegura que quan la gent escolta que es crearan més de 200.000 llocs de treball, "se'n riu". El representant dels pagesos també creu que els milers de pisos que s'han anunciat per a treballadors "no seran per als aturats de la comarca perquè ja tenen habitatge, sinó que es faran per portar gent del sud-est asiàtic, que treballarà amb unes condicions laborals denigrants".

Unió de Pagesos ha demanat als alcaldes de Sant Boi, Cornellà, el Prat, Viladecans i Gavà -municipis que tenen terrenys dins del possible emplaçament de l'Eurovegas- que s'hi oposin "de manera oficial i sense miraments", com explica Parés, perquè fins ara només el batlle del Prat de Llobregat, l'ecososicalista Lluís Tejedor, s'hi ha negat fermament. La resta, tots del PSC, han dit que no els agrada com a model per a les seves ciutats però s'han mostrat disposats a escoltar la idea abans de rebutjar-la del tot.

Les signatures es van recollir ahir a Sant Boi de Llobregat en un improvisat estand format per un simple tauló aguantat per les caixes de fusta que tantes i tantes carxofes han transportat, i presidit per una pancarta que el mateix Lluís Parés recorda que va fer ell l'any 1976 i en què el sindicat ja reclamava que se salvés el pla del Delta amb una zona agrícola protegida.Trenta-cinc anys després d'aquestes reivindicacions, "avui ens hem vist obligat a tornar-la a treure perquè creiem que estem en la mateixa situació o pitjor", explicava Parés. Sota el lema Volem pagesos i no casinos , dissabte vinent es farà una bicicletada i dinar popular pels terrenys on es podria construir l'Eurovegas.

La Cambra de Comerç diu 'sí'

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, en canvi, va reivindicar ahir en una entrevista a Catalunya Informació l'aportació turística que podria fer l'Eurovegas a Catalunya. "Apostem per tots els projectes que tinguin una aportació positiva per a l'economia catalana i, evidentment, per projectes com l'Eurovegas, sempre que es faci amb les condicions que permetin el desenvolupament total del projecte", va resumir.

stats