ELECCIONS 22-M
Crònica 30/04/2011

Els veïns del Raval Ja tenen partit polític

No és el primer cop que un dirigent veïnal a Barcelona lidera una llista -ho va fer Jordi Gasull el 1999 amb EUiA-, però sí que és el primer cop que algú s'atreveix amb una marca política nova, La Barcelona dels Barris.

Albert Balanzà
3 min
Els veïns del Raval Ja tenen partit polític

Barcelona.Fa dotze anys l'aventura de Jordi Gasull, el veterà representant dels veïns de Gràcia, va aconseguir 8.941 vots i va tenir part de responsabilitat en la pèrdua d'un dels tres regidors d'Iniciativa. Ara, Pep Garcia, aquest tapisser reconvertit des del 1974 en líder veïnal indiscutible del Raval, ha complert la promesa que va llançar fa dos anys, després de la polèmica per l'activitat sexual de les prostitutes als porxos de la Boqueria: crear un partit i presentar-se a les eleccions municipals. El seu objectiu realista ara és treure entre 10.000 i 12.000 vots; el seu somni: sortir com a regidor i fer política durant quatre anys d'una altra manera. El ministeri de l'Interior va autoritzar el 28 de febrer La Barcelona dels Barris (LBB) com a nova formació política amb seu al carrer Riera Alta 13-15, el local de l'Associació de Veïns del Raval.

Pep Garcia, que s'ha hagut d'entendre i conèixer de prop tots els alcaldes de la Barcelona democràtica, justifica bona part del seu pas a la política en el desacord i la nul·la comunicació que manté des de fa set anys amb l'alcalde, Jordi Hereu. "Jo no vull atacar el PSC, però des de fa deu o dotze anys el partit ha agafat un camí que no escolta ningú i en què Hereu només és el gestor d'una empresa que es diu Barcelona", indica Garcia, que va deixar de militar al PSC quan va començar la transformació del Raval. "Jo no em podia enfrontar als meus i els meus són el Raval", apunta.

La candidatura La Barcelona dels Barris, que imita el nom d'un projecte de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) que existeix des del 1991, s'està envasant aquests dies en una llista en la qual col·laboren advocats, aparelladors, arquitectes i dirigents veïnals de la Barceloneta o de l'Eixample. Ja hi ha cartell i lema, "Tu també comptes. Ho podem fer. Vota'ns " , i Pep Garcia ja ha començat a explicar porta a porta les primeres propostes: 4.000 habitatges socials en règim de lloguer o propietat per a parelles de 25 a 35 anys, adéu al "clientelisme de la compra de vots a través de subvencions per a tothom", mínim de 250 nous membres de la Guàrdia Urbana anuals, fi de l'augment del preu del transport públic més enllà del 50% de l'IPC... El pressupost de la campanya no anirà més enllà dels 40.000 euros. "Ho pago tot jo", diu Pep Garcia.

La ferida oberta del Raval

Només amb el que dóna de si el Raval, de fet, Garcia ja en té prou per carregar les tintes sobre el fracàs de les administracions a l'hora de posar ordre en el districte que més pressions rep de tota mena per la seva centralitat: immigració, turisme, seguretat, equipaments... fins i tot ara possible corrupció. "Carles Martí hauria de donar explicacions sobre l'afer del Palau, perquè algú ha oblidat que tot el cas havia passat abans pel districte, en què ell era regidor", dispara Garcia.

La Barcelona dels Barris ho tindrà difícil, molt difícil, per treure el cap en un consistori en què mai no s'ha superat la barrera del pentapartit que sí que s'ha passat tres vegades ja al Parlament de Catalunya. I més quan no ha funcionat l'intent de pacte veïnal que Pep Garcia ha negociat amb la FAVB i que s'ha descartat amb una sorollosa tancada de porta per part de la Coordinadora d'Associacions de Veïns, que a principis de mes va canviar l'assemblea de seu a última hora argumentant que no podia fer la reunió a l'AV del Raval, la mateixa seu d'un partit polític... Pep Garcia, però, no defalleix, va en cadira de rodes elèctrica des de fa anys, i ningú ha aconseguit aturar-lo.

stats