NOUS OBJECTIUS ECONÒMICS
Crònica 04/03/2012

Rebuig a carregar la reducció del dèficit a les autonomies

R.t.
2 min

BARCELONA.Els partits catalans han rebut amb indignació els nous objectius de dèficit que va fixar divendres Mariano Rajoy. El president espanyol va desafiar la Unió Europea i va elevar del 4,4% al 5,8% del PIB el dèficit amb què vol tancar el 2012, però amb un repartiment de l'esforç desigual: l'objectiu de l'administració central és del 4%, el de les comunitats autònomes és de l'1,5% i el dels ajuntaments, del 0,3%. Des de Catalunya, però, totes les forces carreguen contra una distribució que exigeix que les administracions que gestionen més serveis lligats a l'estat del benestar s'hagin d'estrènyer més el cinturó i reclamen una socialització més equitativa de l'esforç.

Un dels més contundents a referir-s'hi va ser el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que va qualificar l'anunci de Rajoy de "profunda deslleialtat respecte a Catalunya". Després que Artur Mas hagués demanat nombroses vegades a Europa que donés aire a Espanya i que el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, hagués donat suport a les primeres mesures econòmiques del govern del PP, el poc marge addicional de dèficit rebut a canvi no ha provat gens. Pujol va recordar que els catalans fa un any que fan "molts sacrificis i retallades" i va exigir que els ajustos ara "s'han de fer [...], sobretot, des de l'administració central".

La por a tocar el moll de l'os de l'estat del benestar el comparteix el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que va recordar que les comunitats autònomes tenen les competències més socials, que "és on hi ha més pressió perquè es produeixi despesa que garanteixi drets". Així, malgrat reconèixer la política "realista" de Rajoy, com ja va fer divendres el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va retreure-li que "castigui especialment" les autonomies. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, va carregar amb "l'intent d'aplicar l'ajust contra els drets a les persones", i la portaveu d'ERC, Anna Simó, va acusar el govern central de "centrifugar" l'objectiu de dèficit i de ser "fort amb els febles i feble amb els forts".

Camacho defensa donar marge

Fins i tot la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va apostar -de manera ambigua- per donar marge a les autonomies i als ajuntaments per complir el dèficit, tot i que també va mostrar-se "molt satisfeta" per la decisió de Mariano Rajoy.

El president del govern espanyol, en un acte del PP a Andalusia, va admetre que és cert que ha "demanat" més "temps" a Europa però va assegurar que això no és un incompliment. "D'aquí dos anys [a finals del 2013] es veurà qui compleix i qui no, i Espanya complirà perquè és un país seriós", va dir. En un missatge destinat a Brussel·les va reiterar que està "compromès com ningú" amb l'estabilitat pressupostària. I va avisar els sindicats que una vaga general "no ajudarà gens" i que seria "injusta".

stats