MEDI AMBIENT
Crònica 21/02/2012

Recoder diu que el nou Pla Hidrològic serà "científic i no polític"

Joan Faus
2 min
El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete.

MADRID.El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va minimitzar ahir l'impacte sobre el riu Ebre del nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) que prepara el govern espanyol. Recoder va explicar que el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, es va comprometre, durant la reunió que van mantenir a Madrid, a basar el PHN en criteris "científics" i "no polítics o territorials".

El conseller va assegurar que Cañete va descartar "clarament" un pla hidrològic "com el d'abans", en referència al que el govern de José María Aznar va impulsar el 2000 i que l'executiu del PSOE va derogar. El projecte del nou PHN preveu transvasaments solidaris per portar aigua a Alacant, Almeria i Múrcia. El que no se sap és des d'on.

La prevalença dels criteris científics fan, segons Recoder, impossible plantejar un transvasament de l'Ebre perquè la conca final del riu no té capacitat d'"admetre" menys aigua per qüestions mediambientals. El govern català enviarà al ministeri informes sobre l'Ebre que avalen aquesta tesi. Tot i la bona disposició de Cañete, el conseller es va voler mostrar prudent.

L'alternativa del transvasament del riu Roine, que proposa la Generalitat per fer front a sequeres de més de dos anys, no es va tractar durant la trobada bilateral.

D'altra banda, Recoder va explicar que Cañete es va mostrar a favor de la possible territorialització, a partir del 2013, dels fons que els estats recaptaran en funció de les emissions de carboni. El conseller va xifrar en un "mínim" de 100 milions d'euros anuals els ingressos.

Gestió privada de l'aigua

Recorder també va avançar que el govern català preveu privatitzar la gestió de la companyia pública Aigües Ter i Llobregat, però no la titularitat, que continuarà sent pública. El conseller va dir que la Generalitat necessita "trobar recursos" per fer front al dèficit i va descartar que el canvi de gestió afecti el preu de la tarifa de l'aigua.

stats