INFRAESTRUCTURES
Crònica 01/04/2012

Recoder demana contenció a Eurovegas

Catalunya no pagarà qualsevol preu per acollir l'Eurovegas que es disputen Barcelona i Madrid. El conseller Lluís Recoder va demanar ahir contenció urbanística al multimilionari Sheldon Adelson.

Albert Balanzà
2 min
EL MAGNAT DE LAS VEGAS ASSENYALARÀ EL DESTÍ DE LA INVERSIÓ D'AQUÍ POQUES SETMANES
 Sheldon Adelson, principal responsable de la creació d'un strip dels seus negocis a l'Estat espanyol, tornarà a viatjar a Barcelona i a Madrid en les pròximes setmanes per fer pública la ubicació del macrocomplex d'oci.

BARCELONA"No ens venem el país ni venim a la desesperada". El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es va expressar d'aquesta manera ahir al vespre després de sortir de la primera reunió que va mantenir a Las Vegas amb els màxims responsables urbanístics de Las Vegas Sands Corporation, l'empresa del magnat multimilionari Sheldon Adelson, i va advertir que la trobada havia estat positiva però que Catalunya no acolliria a qualsevol preu el macrocomplex d'oci que es podria aixecar en els terrenys que el govern de la Generalitat ha ofert als termes municipals de Sant Boi, el Prat de Llobregat, Cornellà i Viladecans.

Recoder, que a les tres de la matinada (hora de Catalunya) tenia previst completar la visita llampec als Estats Units amb una entrevista al més alt nivell amb Adelson, va exposar en aquesta primera trobada de caràcter tècnic una línia vermella clara als seus interlocutors nord-americans: els plans urbanístics de la companyia s'hauran d'adaptar al model català i això implica fer un exercici de contenció en l'edificabilitat prevista a Gaudí Sands, un dels possibles noms que han sortit per batejar atractivament el complex.

Limitació d'alçada

El principal escull que el conseller va exposar en la reunió més tècnica del programa de la delegació catalana va ser la limitació d'alçada, obligada en primer lloc per les servituds aeroportuàries del Prat però també per la pretensió del Govern perquè el macrocomplex faci edificis més baixos i respecti l'arquitectura mediterrània. "Que faci menys habitacions", va assenyalar un portaveu del Govern de manera gràfica.

La idea de la Generalitat, malgrat que això li pugui fer perdre punts respecte a l'altra delegació que avui es veurà les cares amb els homes d'Adelson, la madrilenya, és oferir les mateixes 800 hectàrees a Las Vegas Sands Corporation però que la companyia redueixi sensiblement l'edificabilitat prevista en el complex de dotze hotels amb sis casinos que vol aixecar.

En aquesta línia, el missatge del Govern, que Recoder va resumir ahir dient que "el model Las Vegas no és exportable a Catalunya", va venir a dir que el fet de posar una catifa vermella de facilitats per atreure una inversió important és compatible amb certa adaptació a l'entorn, igual que les experiències d'Adelson a Macau i a Singapur també han hagut de complir requisits. Adelson, segons els últims posicionaments de la seva primera línia de confiança, comunicarà a la delegació catalana la voluntat segura de la companyia d'executar la primera fase d'inversió de 7.000 milions en el macrocomplex allà on decideixi ubicar-lo finalment, ja sigui als territoris que Catalunya ofereix en una parcel·la enorme als termes del Baix Llobregat o bé als terrenys de Leganés que Madrid ha posat a disponibilitat de l'inversor nord-americà. A les trobades d'aquest cap de setmana, en peu d'igualtat, hi ha estat present el secretari d'Estat de Comerç del govern espanyol, Jaime García Legaz. Avui serà el torn de la delegació que encapçala el conseller d'Economia de la comunitat de Madrid, Percival Manglano.

stats