DISTINCIÓ INSTITUCIONAL
Crònica 03/04/2012

Reconeixement a la lluita de Lula

Per haver estat l'artífex de la transformació d'un "país del Tercer Món" en una "potència emergent", l'expresident del Brasil Lula da Silva és el guanyador del Premi Internacional Catalunya.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
UNA ALTRA BATALLA GUANYADA L'expresident del Brasil Lula da Silva va rebre l'alta mèdica diumenge després d'aconseguir superar un càncer de laringe. El 27 d'octubre del 2011 se li va diagonsticar el tumor, i ha fet quimioteràpia durant cinc mesos. Segons Lula, el tractament ha actuat com una "bomba d'Hiroshima" en el seu interior. Ara vol prendre's la vida més tranquil·lament.

BARCELONA.Quan va començar el seu mandat, cada any al Brasil només es creaven 5 milions de llocs de treball. Quan el va acabar, la xifra s'havia gairebé triplicat. Luiz Inácio Lula da Silva, l'obrer que es va convertir en president del país més gran de l'Amèrica Llatina, va rebre el 2002 les regnes d'un estat on el 21,1% de la població era pobra. Quan les va deixar, el percentatge s'havia reduït a la meitat.

Per haver col·locat el Brasil "al capdavant de la globalització" en només una dècada, la Generalitat va concedir ahir a l'expresident Lula el XXIV Premi Internacional de Catalunya. El jurat, format per 13 personalitats internacionals com Jacques Delors, Edgar Morin, Ricardo Bofill i Richard Sennett -entre d'altres-, va considerar que Lula mereixia el guardó "per la seva política al servei d'un creixement econòmic just, creant una classe mitjana i afavorint un repartiment més just de la riquesa i les oportunitats; i pel seu peculiar tarannà personal, des del qual ha estat capaç d'enfrontar-se, amb imaginació i coratge, a la pobresa i la desigualtat".

Lula pren així el relleu de l'escriptor japonès Haruki Murakami, que va rebre el guardó l'any passat de mans del president de la Generalitat, Artur Mas. En una carta al president, el líder brasiler va voler agrair el premi, que s'atorga anualment des del 1989 amb la intenció de distingir les persones que destaquen per la seva tasca de desenvolupament dels valors culturals, científics o humans a tot el món. "Es pot imaginar amb quina alegria i orgull he rebut la notícia. Aquest tipus de conquestes reforcen la meva convicció de la importància de lluitar per una societat més justa i democràtica, sense fam ni misèria", va assenyalar Lula en una carta a Mas.

El líder brasiler, que acaba de superar un càncer de laringe, té previst recollir el premi en un acte a la Generalitat al juny, si les condicions mèdiques l'hi permeten.

Unes polítiques "exemplars"

El president Mas va voler remarcar ahir les similituds de les polítiques de Lula amb les del govern de Convergència i Unió. "Nosaltres també defensem una política de creació de riquesa i de creixement econòmic, i ens inspira el mateix sentit de justícia social, d'equitat social, i el mateix principi ètic que la gent més desvalguda tingui oportunitats i tingui la sensació que està en una societat disposada a ajudar-la", va assegurar.

Tot i això, l'origen de Mas i el de Lula no podrien ser més diferents. Fill d'una família camperola, emigrat a Sao Paulo i treballador d'una metal·lúrgia, la vida de Lula és un viu retrat de les fortunes i misèries del Brasil. Comprendre la seva història és comprendre la història del país en el sentit més ampli. D'obrer va esdevenir líder sindical, i de líder sindical va passar a polític. Tenaç, després de presentar-se tres vegades a la presidència a la quarta va arribar la vençuda i el Partit dels Treballadors es va instal·lar al govern.

El 2003 el Brasil començava una lluita contra la pobresa sense precedents. "La fi de la fam serà el gran èxit nacional", formulava Lula com el seu leitmotiv de campanya. La recepta política seria una barreja de creixement i repartiment de la riquesa sumada a una "capacitat de fer política popular sense caure en populisme a partir d'una esquerra més pragmàtica que radical", segons el jurat del guardó.

"No repararem en 4 anys els errors de 500", advertia el 2004. Tot i això, en 8 anys -el límit constitucional de mandat d'un president al Brasil- Lula va col·locar el país entre les potències mundials malgrat que arrossegava alguns problemes irresolts, com la corrupció i la insuficient protecció de l'àrea amazònica. Ara rep de la Generalitat 80.000 euros de premi.

stats