PRÒXIM ORIENT
Crònica 27/09/2011

"Reconèixer l'estat palestí suposa reconèixer Israel"

Intifada "Potser hi haurà un nou aixecament, però serà pacífic, perquè no volem caure en el parany del cercle de violència" Revoltes "Volem la democràcia al món àrab, però no podem prendre partit"

Cristina Mas
3 min
Mussa Amer, ambaixador palestí a Espanya, diumenge en un hotel de Barcelona.

Des de fa més de cinc anys és el representant de l'Autoritat Palestina a Espanya. De visita a Barcelona Mussa Amer Odeh (Hebron, 1947) explica les raons que han portat a demanar a l'ONU el reconeixement de l'estat palestí i quines repercussions tindrà la iniciativa.

El Consell de Seguretat de l'ONU ja té sobre la taula la petició de reconeixement d'un estat palestí. Què passarà a partir d'ara?

Hem de seguir el procediment. Estem a l'expectativa: els palestins estem preparats per tenir un estat, però per desgràcia ens enfrontem al funcionament de l'ONU, que deixa a cinc països el dret de veto. Els Estats Units ja han confirmat que el faran servir. Però Washington hauria de comptar fins a deu abans de fer servir el veto, perquè malmetria molt la seva imatge al món àrab, precisament ara, en plena Primavera Àrab. Si diuen que defensen la llibertat i els drets humans, ho haurien de fer també amb els palestins.

Hi haurà una altra Intifada?

Potser sí, però serà pacífica. Un poble sota ocupació té dret a lluitar segons el dret internacional, però ara no ho volem. Els israelians ens volen portar al seu cercle de violència per justificar els seus atacs contra el nostre poble, i no caurem en aquest parany. Seguirem lluitant contra l'últim règim d'apartheid del segle XXI. Per dir-ho d'una altra manera: si fem un combat de boxa contra els israelians perdrem, però si hi fem una partida d'escacs, tenim una oportunitat. Com va dir [el president palestí] Mahmud Abbas, ha arribat l'hora de la veritat: prou d'assentaments, de mur, de controls militars. Volem dos estats, en base a les resolucions de l'ONU.

Com va dir el negociador palestí Saeb Erekat, l'ONU és l'última opció per a l'Autoritat Palestina?

Estem passant un moment molt difícil. Des de l'inici de les negociacions el 1991 a la Conferència de Madrid, vam prometre al nostre poble que els portaríem la llibertat, la independència i una vida normal. Vint anys després hem fallat en aquest compromís, no per falta de voluntat o de preparació, sinó per la política d'Israel: fa vint anys hi havia 180.000 colons, ara n'hi ha més de mig milió. Això va tenir un impacte en l'opinió pública palestina: a les eleccions del 2006 van votar Hamàs, que va sortir al carrer dient: "Si ells han fracassat, doneu-nos una oportunitat". I ells també han fracassat. Hem de reaccionar, perquè amb la Primavera Àrab hem de donar una resposta a la nostra gent. Si guanyem el suport de la comunitat internacional, però no el del nostre poble, haurem perdut.

Com els afecta la Primavera Àrab?

Hem de tenir en compte que, per la nostra història, tenim comunitats palestines vivint a tot el món àrab, i no volem que pateixin represàlies. Volem la democràcia, però no podem prendre partit.

Abbas va dir que volen tornar a la taula de negociacions. Quines són les línies vermelles per a l'ANP?

Només demanem que congelin la construcció d'assentaments, que es prenguin les resolucions de l'ONU com a referent, i un calendari. No volem negociar per negociar. I hem demanat el reconeixement de l'ONU per negociar d'estat a estat. No volem deslegitimar Israel: reconeixent l'estat palestí sobre les fronteres del 1967 estem reconeixent Israel. El que deslegitimem és l'ocupació, perquè és il·legal i injusta. No vam escollir tenir Israel per veí, però el reconeixem. I ells no fan el mateix.

L'abril es va signar al Caire un acord entre Hamàs i Fatah per posar fi a la divisió interna, però no hem vist el govern d'unitat.

Abbas va acceptar convocar eleccions l'any vinent i formar un govern tecnòcrata, encapçalat pel primer ministre Salam Faiad, que és un independent molt preparat. Hamàs ha d'acceptar-ho, perquè no volem un altre boicot internacional. Faiad té el suport de la comunitat internacional. Després hi haurà eleccions, i si Fatah perd, marxarà.

stats