Crònica 27/09/2011

"Reduirem les cues amb la venda per internet"

Nova etapa. Esteve Camps (Barcelona, 1947) substituirà l'1 d'octubre Joan Rigol com a president de la junta de la Sagrada Família. Fins ara encarregat del patrimoni de la diòcesi, també firma l'objectiu 2026

A.b.
2 min
Esteve Camps, ahir a la balconada del Centre Moral i Instructiu de Gràcia, que va presidir entre 2001 i 2007.

El seu primer compromís, en la línia del seu antecessor, és que la Sagrada Família s'acabi el 2026?

Visc de prop la maquinària del temple des de la visita del Papa i ara engego una etapa amb la confiança que el turisme ens seguirà beneficiant. Les dates són relatives però en 15 anys la basílica pot estar acabada.

Serà un seglar com vostè qui col·laborarà en l'espiritualització definitiva del temple.

S'han fet moltes crítiques a l'espiritualitat de la Sagrada Família però des del novembre passat s'ha fet una missa mensual multitudinària. Hi ha 4.500 localitats. I a l'agost se'n van fer tres, a causa de la JMJ.

Com s'està projectant el temple en la seva relació amb el Vaticà?

Benet XVI va quedar impressionat, va fer la felicitació de Nadal amb una imatge del temple, ha parlat del temple com a marc de diàleg de l'Atri dels Gentils i ara al novembre el Vaticà acollirà una mostra sobre Gaudí i la Sagrada Família.

Encara hi ha moltes cues per entrar... i molts autocars.

Reduirem notablement les cues amb l'impuls de la venda per internet i també podrem limitar els accessos a una quantitat de gent.

Quines propostes teniu per millorar la mobilitat a prop del temple?

S'està traient de context aquest problema. Al Vaticà la Via della Conciliazione està plena d'autocars sense aparcament. I a plaça Catalunya o al Parc Güell és constant. En això s'ha escoltat els veïns però, per exemple, és difícil fer zona de vianants Sardenya.

Abans de l'estiu va haver-hi un problema de seguretat a la cripta i s'han reforçat els controls. Quines prioritats té en aquest sentit?

No hi havia gaires mesures de seguretat abans de la visita papal. Es van intensificar i, tot i així, un eixelebrat va incendiar la cripta per Setmana Santa. Un cop restaurada la cripta s'ha extremat més el control de la gent que entra.

Quan s'afrontarà la façana de la Glòria... i s'afectarà els veïns?

No hi ha data per a això, i més quan falten tantes coses a fer abans. Estem fent la sensació que la Sagrada Família està gairebé acabada. Ni de bon tros! Ara s'estan aixecant les quatre columnes dels evangelistes i els pinacles de Jesús i de Maria. Això és molta feina. No és objectiu prioritari la façana de la Glòria.

Però hi haurà data aproximada.

He de veure la planificació de l'obra. Econòmicament es pot afrontar però no es pot anar més de pressa.

La Sagrada Família és l'única obra que no ha notat la crisi.

No ha notat la crisi en les visites turístiques. I des de la visita del Sant Pare s'han incrementat. Però passa el mateix al Parc Güell. Hi ha cua a tot arreu. També a la Pedrera, la Casa Batlló...

Bé, al Parc Güell no es paga. Vostè, que és gracienc, faria pagar?

Em guardaré prou de contestar.

stats