ENTITATS FINANCERES
Crònica 12/04/2011

El Regne Unit demana als bancs més solvència

Ariadna Carbonell
1 min

Barcelona.Quan el govern espanyol va elevar per llei els nivells de solvència exigits a bancs i caixes, un dels seus objectius principals era el de recuperar la confiança internacional en les entitats del país. Per assegurar de cara enfora la fortalesa del sistema financer l'executiu va imposar que la ràtio de capital bàsic -reserves i capital per fer front a possibles pèrdues- dels bancs pugés fins al 8%, i la de les caixes al 10%. La nova normativa financera internacional de Basilea III, que s'anirà desplegant des del 2013 fins al 2019, exigeix un 7%. Dos mesos després de la decisió que està reformulant el sistema financer espanyol, la banca britànica pot iniciar el seu camí de canvis particular.

Ahir, la comissió independent a la qual el primer ministre David Cameron va encomanar la tasca d'emetre un informe per reformar el sistema financer del país va emetre el seu veredicte: recomana exigir als bancs britànics una ràtio de solvència del 10%, la mateixa que a les caixes espanyoles. L'informe no és vinculant, però servirà de base al govern conservador en la negociació que ara iniciarà amb el sector i que es tancarà al setembre.

Les conclusions de la comissió independent de serveis bancaris del Regne Unit també reclamen una separació del negoci d'empreses i particulars del d'inversió. Aquest últim va ser el principal responsable de la crisi de les entitats britàniques el 2008 -que va portar a la nacionalització de bancs com Lloyd's-. Tanmateix, l'informe és més moderat del que s'esperava. Inicialment, es preveia que obligués els bancs a segregar completament el negoci minorista, fet que va portar entitats com Barclays i HSBC a amenaçar amb marxar del país. Finalment, la separació serà parcial.

stats