CRISI DE L'EURO LA FI DELS VINT-I-SET
Crònica 10/12/2011

El Regne Unit es debat entre l'aïllament i la sortida de la UE

Les relacions del Regne Unit amb Europa no tornaran a ser mai el mateix. Per bé que els britànics no participen de moltes polítiques europees, el veto de Cameron obre un nou escenari.

Marc Vidal
2 min
El Regne Unit es debat entre l'aïllament i la sortida de la UE

BARCELONALa Mànega es va fer ahir, de cop, una mica més gran. El pas enrere del primer ministre britànic, David Cameron, a la cimera de Brussel·les va augmentar la distància que separa les illes britàniques del continent. Margaret Thatcher, la Dama de Ferro, ho havia somiat, però va ser David Cameron el que ho va consumar. "No puc portar aquest nou tractat a Westminster", va dir el primer ministre britànic als seus col·legues europeus en plena matinada a Brussel·les abans d'exercir el veto. I dit això, el Regne Unit se'n va quedar al marge.

L'excepció britànica és una tradició ben establerta a la UE. El Regne Unit s'ha negat històricament a fer passos endavant en la construcció europea. Ni participa de l'euro nascut a Maastricht ni tampoc de la zona de lliure circulació de persones fixada a Schengen. I ara tampoc no serà al nou tractat que relligarà els països de la UE.

"El resultat de la cimera és un desastre per al Regne Unit" -va escriure ahir Charles Grant, director del Centre for European Reform, un dels think tanks més influents de Londres-. "Durant més de 50 anys el Regne Unit ha estat present quan les institucions europees prenien decisions per influir i Cameron ha abandonat aquesta política", va reflexionar Grant.

Per al veto a la UE Cameron va tenir el suport del seu partit, el conservador, que el va sotmetre fa poc a una humiliació pública quan un grup ampli de diputats el va desobeir i va votar al Parlament a favor de celebrar una referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. Amb el gest d'ahir, la iniciativa pren ara nova vida.

Afeblir la coalició de govern

Qui també va ser al costat del premier va ser el seu número dos al govern, el líder dels liberaldemòcrates, Nick Clegg, que governen en coalició amb els conservadors. "És una posició de la coalició, està acordada", va dir Clegg que és un europeista convençut per mirar de dissipar els dubtes sobre el mal que aquest no a Europa podria fer a la coalició.

Els laboristes van condemnar ahir la falta de lideratge de Cameron i van denunciar el perill que el Regne Unit quedi aïllat a Europa. "Cameron ha dedicat més temps a negociar amb els euroescèptics del seu partit que no amb els líders europeus", va lamentar ahir el líder laborista, Ed Miliband.

stats