Xarxes socials
Crònica 14/06/2011

Relacions virtuals

2 min
Relacions virtuals

Uns vint pacients de l'hospital psiquiàtric Benito Denni de Sant Boi de Llobregat assisteixen a una de les xerrades que Xavi Isaza, agent de l'Oficina de Relacions per a la Comunitat dels Mossos de la comissaria de Sant Boi, concedeix a aquest col·lectiu de malalts. Toca parlar d'internet i dels riscos de xatejar amb desconeguts, o bé de comprar coses en pàgines no fiables. Una dona pregunta si li poden portar a casa el menjar comprat a la xarxa. El Xavi li respon que sí. Tots estan molt atents al consells d'aquest mosso d'esquadra. "Intento explicar-me d'una manera diferent segons el col·lectiu que tinc al davant", explica. El Xavi utilitza un llenguatge planer i els diu que mai donin dades personals a la xarxa, mentre un altre alumne l'interromp per preguntar-li pel GPS. "Crec que això no té gaire a veure amb internet, però també és interessant", se'n surt amb molta picardia.

ASant Boi hi ha una població de malalts mentals d'un miler de persones, segons va explicar el cap de la comissaria, Miquel Hueso. Tots estan ingressats en dos hospitals de la localitat que tenen centres de dia i centre 24 hores. "Volem que entrin en contacte amb la policia perquè no estiguin tancats i toquin el món real", diu. Els vint pacients visiten la comissaria acompanyats de l'Emili, com a mínim per tercer cop. "Hem fet xerrades d'estafes i també ens ha dit el Xavi que no obrim la porta de casa a desconeguts", explica una pacient. El Xavi té mà esquerra i això es nota a la xerrada: "Us ha quedat clar? No heu de dir mai dades personals a ningú ni comprar per internet sense que algú us ajudi". Un alumne aixeca la mà: "Els cotxes robats es venen a internet?". "No, company, això ho porten a l'estranger", diu el Xavi. La sessió acaba per avui: "El Xavi, de l'1 al 5, un 5", diuen tots.

El Miquel Hueso explica que l'any 2010 van fer 340 xerrades a diferents col·lectius vulnerables. Hueso diu que a les escoles de Sant Boi i dels municipis dels voltants està funcionant tan bé que el programa del centre ja ho inclou: "Cada dia fem xerrades. Per exemple, en un casal d'avis procurem prevenir els robatoris, les estafes bancàries i les estafes de l'inspector del gas". En el cas dels estudiants, es posa més èmfasi en els riscos d'internet: "Que sàpiguen on s'estan posant perquè no els enganyin". I també en fan a les dones maltractades, les ajuden a ser àgils per denunciar. I a les magribines: "Parlem de l'ablació i dels seus drets".

stats