CERIMÒNIA OFICIAL DE COMIAT
Crònica 29/12/2011

Relleu de poder a Corea del Nord

Choe Sang-hun
2 min
TRES HOMES AL PODER El jove Kim Jong-un, nou líder nord-coreà, amb Jang Song-taek al darrere -vestit de civil- i Ri Yong-ho a l'altra banda del vehicle funerari.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLKim Jong-un, l'hereu del poder dinàstic a Corea del Nord, va caminar ahir al costat del taüt del seu difunt pare, Kim Jong-il, pels carrer coberts de neu del centre de la capital del país, Pyongyang. El funeral d'estat va anar acompanyat d'un llarg cerimonial retransmès per la televisió que va desvelar pistes de qui està guiant el jove líder que ha assumit el poder en les seva nova etapa com a cap d'estat.

Sense delegacions oficials occidentals ni cap periodista estranger, les imatges del funeral es van seguir de prop fora de Corea del Nord a la recerca d'algun indici de canvi a la cúpula d'aquest enigmàtic país. D'entrada no es va veure ni rastre de dos dels fills grans de Kim Jong-il, Kim Jong-nam i Kim Jong-chul, que ell mateix va apartar de la succesió per desavinences amb ells.

Durant la cerimònia, al costat i al darrere de Kim Jong-un s'hi va veure una barreja de familiars, militars i dirigents del partit. Entre ells hi havia des de dos ancians incondicionals de l'època de Kim Jong-il i el seu pare, Kim Il-sung -el fundador de Corea del Nord-, fins a joves dirigents que han tingut un paper clar en la preparació del jove hereu com a successor del seu pare.

Les figures que van tenir més relleu durant el funeral d'ahir van ser els dos homes que sempre apareixen a les quinieles quan els observadors occidentals intenten dirimir les intrigues secretes de la dinastia de Pyongyang: Jang Song-taek, l'oncle de Kim Jong-un i vicepresident de la poderosa Comissió de Defensa Nacional, i Ri Yong-ho, cap de l'estat major de l'exèrcit de Corea del Nord.

Els dos homes claus a Pyongyang

El poder de Jang va augmentar després que Kim Jong-il, el seu germanastre, va començar a tenir problemes de salut el 2008. Ell va assumir el poder a l'ombra amb el compromís de traspassar-lo a la tercera generació de la família Kim, però les seves pròpies ambicions encara són un misteri.

Pel que fa a Ri, una figura desconeguda durant bona part del regnat de Kim Jong-il, va guanyar protagonisme els últims dos anys quan el líder coreà ara difunt va nomenar el seu fill Kim Jong-un com a successor. Ri és ara un partidari clau de Kim Jong-un dins de l'exèrcit de Corea del Nord, una institució bàsica per consolidar el seu poder.

"Si alguna cosa indica el funeral és que Jang Song-taek i Ri Yong-ho seran els col·laboradors més importants de Kim Jong-un", va assegurar ahir Yoo Ho-yeol, un expert de Corea del Nord a la Universitat de Corea.

Menys clar és quina mena de poder tindrà Kim Jong-un entre els generals i els dirigents del partit més grans, que li doblen l'edat. Segons els analistes, el jove hereu es pot convertir tant en un líder incontestable com en un titella. Tot dependrà de fins a quin punt té la capacitat que tenia el seu pare per assegurar-se el suport de les classes dirigents a base de donar-los cases plenes de luxes estrangers o enviar-los, quan queien en desgràcia, a camps de treball.

stats