Renovació socialista
Crònica 28/11/2011

Els aspirants a liderar el PSPV Del futur el volen menys pendent del PSOE

2 min
Renovació socialista

Els resultats del PSPV el 20-N han estat els pitjors. Ja hi ha dos crítics que volen rellevar el secretari general, Jorge Alarte. Manolo Mata i Francesc Romeu volen un PSPV menys dependent de Madrid. La valenciana és la segona federació socialista en militants -i era la que més vots aportava al PSOE (al voltant d'un 10%)-. Ara, però, no és més que un altre exemple territorial del desastre socialista. El PSPV va registrar el 20-N un mínim històric amb el 26% de vot.

Malgrat estar acostumats a la derrota -va ser la vintena consecutiva des que el 1995 van perdre la Generalitat-, potser ha estat la que més mal ha causat en veure's més a prop d'IU i Compromís que del PP. A la seu socialista del carrer Blanqueries hi ha un clima de revolta. Coneixedors de les intencions de l'actual secretari general, Jorge Alarte, de no dimitir i continuar fins a les autonòmiques del 2015, alguns pesos pesants del sector crític han mostrat obertament la intenció de disputar-li el lloc al congrés del 2012.

Aquesta setmana ja s'han vist els primers moviments per rellevar Alarte. En aquest sentit, hi ha dos corrents que interpreten de manera diferent com ha de produir-se la successió en el pont de comandament. D'una banda, l'exdiputat i membre d'Esquerra Socialista Manolo Mata advoca per la dimissió d'Alarte i unes primàries "per facilitar un canvi", mentre que Francesc Romeu, exdiputat i membre del comitè federal, prefereix seguir els passos marcats pels estatuts i competir per la secretaria general en un congrés.

Si en alguna cosa coincideixen Mata i Romeu amb la direcció actual del PSPV és en el fet que han "d'elaborar de nou un discurs perquè l'actual no qualla". A Romeu li agrada parlar clar i no nega que la política del seu partit ha estat un fracàs -"el gir al centre no ha servit de res", assenyala-, però també entreveu que ara estan davant d'una oportunitat de canvi. Al PSPV saben que la celebració d'un congrés no sempre és sinònim de sortir-ne reforçats i amb l'ànim renovat per disputar la Generalitat al PP; que per a això "no cal anar a Madrid simplement a vendre els teus vots a un candidat", critica una font socialista, sinó obrir un debat "profund d'idees" del qual se surti amb propostes per al País Valencià. En la mateixa línia s'emmarca Mata, cansat d'esperar a veure "què diu Madrid". En aquest sentit, assenyala que la tesi de la direcció actual d'esperar a veure què passa a Ferraz i en funció d'això reaccionar és "empobrir un partit que té moltes ganes de fer coses".

stats