Apunts internacionals
Crònica 14/06/2011

Repressió del règim sirià

2 min
Repressió del règim sirià

Amb l'accés a la premsa internacional extremadament restringit pel règim de Baixar al-Assad, el testimoni dels refugiats que fugen dels combats al nord de Síria cap a Turquia és la principal font d'informació. "Les tropes estan dividides. Quatre tancs van desertar i va començar el foc creuat", deia a l'agència AFP l'Abudl·lah, refugiat de Jisr al-Xugur, la ciutat que des de divendres és l'escenari d'una ofensiva militar del règim, que justifica l'operació com una represàlia per la mort de 120 soldats i policies a mans de grups armats. L'oposició, en canvi, assegura que es tracta d'agents que havien desertat davant la magnitud de la repressió. La ciutat va caure sota control del govern diumenge. Grups defensors dels drets humans calculen que uns 1.300 civils han mort a mans de la repressió del règim d'Al-Assad.

Diversos testimonis coincideixen a assenyalar que milers de joves, inclosos policies i soldats, van afegir-se a la revolta contra Al-Assad, es van armar i van intentar defensar la ciutat de l'entrada de l'exèrcit posant explosius als accessos a la població. Deu cossos d'homes uniformats s'haurien exhumat diumenge d'una fossa comuna al davant de la comissaria de policia de la ciutat. Com a mínim quatre cossos havien estat decapitats o colpejats al cap amb una destral, segons el periodista d'AP que anava encastat a les tropes sirianes.

A mesura que augmenta la repressió, s'agreuja la crisi de refugiats a la frontera entre Síria i Turquia, on uns set mil sirians han buscat refugi dels enfrontaments armats. Testimonis recollits per la Creu Roja i l'ONU asseguren que uns deu mil més esperen que es calmin els combats per creuar la frontera. S'estan preparant més campaments per acollir-los al sud de Turquia. "Estàvem assetjats a Jisr al-Xugur, no ens podíem moure perquè disparaven contra tothom. A mi em van disparar al coll, i el meu cosí va morir al meu costat. Ens van tallar l'aigua i l'electricitat i no teníem cap altra possibilitat que fugir cap a Turquia", explicava ahir un refugiat que volia mantenir l'anonimat a la cadena qatariana Al-Jazira. Els sirians fugen per diversos passos fronterers des que les tropes governamentals s'han desplegat per la província siriana d'Idlib. Els refugiats asseguren que diverses ciutats a l'entorn de Jisr al-Xugur han estat incendiades en l'ofensiva i que els helicòpters del govern disparen indiscriminadament.

stats