BATALLA ACCIONARIAL
Crònica 27/10/2011

Repsol destitueix Luis del Rivero

Nou capítol en la batalla accionarial a Repsol. Luis del Rivero, expresident de Sacyr, es nega a dimitir com a conseller de la petroliera, però el consell l'ha cessat com a vicepresident i ha nomenat Abelló.

Ignasi Pujol
2 min
Luis del Rivero, expresident de Sacyr, durant la junta d'accionistes de la constructora espanyola del maig passat.

Barcelona.Luis del Rivero s'aferra a la seva butaca al consell d'administració de Repsol. La petroliera va comunicar ahir a la CNMV que el nou president de Sacyr, Manuel Manrique, que va accedir al càrrec després de la destitució de Del Rivero, dijous passat, va enviar una carta a Repsol "sol·licitant la substitució en el consell d'administració de Repsol YPF de Luis del Rivero Asensio per Manuel Manrique".

En aquesta comunicació s'informa que Del Rivero "ha deixat de representar Sacyr Vallehermoso en el consell" de Repsol i que "no té cap tipus de poders o facultats per actuar en nom de Sacyr". Malgrat la contundència de la carta, Del Rivero es va presentar ahir al consell de Repsol -de la qual Sacyr és el primer accionista, amb el 20% del capital- en condició de conseller i vicepresident primer de la petroliera.

Del Rivero, artífex del pacte amb Pemex per arribar al 29,5% de Repsol i assumir-ne el control, es va negar a dimitir. Davant d'aquesta negativa, el consell de Repsol va aprovar "el seu cessament com a vicepresident del consell i membre de la seva comissió delegada", segons consta en el fet rellevant comunicat a la CNMV. Per substituir-lo en els dos càrrecs es va nomenar Juan Abelló, que és vicepresident de Sacyr i, juntament amb Demetrio Carceller, va forçar la destitució de Del Rivero després de mesos de desavinences per l'estratègia de xoc frontal amb Antoni Brufau, president executiu de Repsol.

Reglament

El màxim òrgan de govern de Repsol va instar Del Rivero "al compliment de l'article 16 del reglament del consell d'administració, que obliga els consellers dominicals a posar el seu càrrec a disposició del consell i, si aquest ho considera convenient, a formalitzar la corresponent dimissió, quan desapareguin les raons per les quals van ser nomenats". A la sessió d'ahir també es va materialitzar la substitució de Juan José Suárez Coppel per part de Manuel Carrera en representació de Pemex. Encara queden diverses incògnites per resoldre en la nova etapa oberta amb la destitució de Del Rivero. La primera és saber què passarà amb el pacte Sacyr-Pemex. La lògica apunta que la constructora desinvertirà parcialment en Repsol -fet que suposaria trencar l'aliança amb Pemex- per facilitar el refinançament dels 4.908 milions d'euros de deute associat a la compra del 20% de Repsol.

stats