CANVIS A LA PRIMERA PETROLIERA ESPANYOLA
Crònica 21/12/2011

Repsol evita la caiguda de Sacyr

Repsol compra un 10% de les accions de la companyia per 2.572 milions, fet que permet a Sacyr resoldre el seu futur. La constructora refinança 2.446 milions amb 38 bancs creditors.

Ignasi Pujol
2 min
ALIANÇA ESTRATÈGICA AMB LA RUSSA ALLIANCE
 El president executiu de la petroliera Repsol, Antoni Brufau (a la dreta), i el president de la companyia russa Alliance Group, Musa Bazhaev, van signar ahir a Moscou una aliança estratègica per a l'exploració i producció d'hidrocarburs a Rússia.

BARCELONA.El serial dels últims mesos sobre l'equilibri de forces en l'accionariat de Repsol va arribar ahir a la seva fi. La constructora espanyola Sacyr Vallehermoso feia mesos que intentava refinançar el crèdit de 5.175 milions d'euros que li va concedir la banca per comprar el 20,01% de Repsol el 2006 i convertir-se així en el primer accionista de la petroliera. La data per amortitzar el préstec expirava avui.

Un dia abans del venciment del crèdit -del qual quedaven per amortitzar 4.936 milions d'euros- va arribar l'acord. Sacyr va tancar la venda del 10% de Repsol (la meitat de la seva participació) als 38 bancs creditors. Acte seguit, les entitats financeres han venut aquest paquet d'accions a la mateixa Repsol, que ha pagat 2.572 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un preu per acció de 21,066 euros, un 5% inferior al tancament del dia anterior.

Amb aquesta injecció de capital Sacyr va poder tancar el refinançament del deute amb la banca. Concretament, va refinançar 2.446 milions d'euros, que tenen com a nova data de venciment el 31 de gener del 2015. Sacyr comptabilitzarà unes minusvàlues de 940 milions d'euros per aquesta desinversió, ja que el 2006 va pagar 26,71 euros per acció.

Salvavides per a la constructora

A la pràctica, pot dir-se que Repsol ha salvat Sacyr, que ja veia com a sortida més factible la declaració de concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments).

La constructora no havia pogut trobar a temps un comprador per a part del seu paquet a Repsol, que era l'exigència de la banca per refinançar el deute. No obstant, la solució acordada és també una molt bona sortida per a Repsol, que es veia amenaçada per una venda forçada i desordenada d'un paquet important d'accions. "La falta d'acord entre els bancs i Sacyr Vallehermoso hauria produït un escenari d'incertesa prolongada en la companyia, cosa que hauria resultat nociva per a la cotització de Repsol i hauria tingut efectes negatius addicionals sobre el projecte de creixement de l'empresa", va comunicar Repsol a la CNMV. La petroliera ha volgut evitar una "previsible venda massiva i desordenada de títols".

Repsol va dir que l'operació dota la companyia d'una "estabilitat més gran en l'estructura accionarial". Segons el seu president executiu, Antoni Brufau -que ahir era a Moscou per signar un acord amb Alliance-, "en cap cas aquesta inversió suposarà cap limitació al creixement orgànic plantejat al pla estratègic de Repsol". De fet, la petroliera té recursos de sobres per fer front al pagament dels 2.572 milions. Concretament, Repsol disposa de 4.500 milions d'euros a la caixa i 4.900 milions més en línies de crèdit sense utilitzar.

Repsol analitzarà ara la venda del 10% a inversors institucionals o estratègics. Entre els candidats més ben posicionats hi ha els grups xinesos Sinopec (soci de Repsol al Brasil), China Investment Corporation i el gegant brasiler Vale. Part de les accions es podrien destinar a remunerar els accionistes.

Després de l'operació, La Caixa queda com a primer accionista de Repsol, amb un 12,83%. Com a part de l'acord, l'expresident de Sacyr Luis del Rivero ha dimitit com a conseller de Repsol i Sacyr ha trencat l'aliança amb Pemex. Les accions de Sacyr van pujar ahir un 8,32% i les de Repsol un 2,48%.

stats