ENERGIA
Crònica 20/09/2011

Repsol investiga a la UPC com trobar cru al mar

Repsol s'ha aliat amb la supercomputadora allotjada a la Universitat Politècnica de Catalunya per desenvolupar tecnologies que permetin descobrir nous jaciments petrolífers en aigües profundes.

Ignasi Pujol
2 min
El futur és al subsòl Repsol estima que al subsòl  del golf de Mèxic i al Brasil hi ha unes reserves equivalents A 100.000 milions de barrils De petroli.

Barcelona.Els descobriments de petroli en aigües molt profundes han estat els principals èxits de Repsol durant els últims anys. La petroliera espanyola és coneguda en la indústria per la tecnologia desenvolupada en aquest camp i, de fet, s'especula que darrere l'aliança entre la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) per obtenir el control de la companyia s'hi amaga la intenció de la petroliera estatal mexicana d'incorporar aquesta preuada tecnologia.

El president executiu de Repsol, Antoni Brufau, va inaugurar ahir amb la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, un centre d'investigació conjunt entre l'empresa i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el centre impulsat pels governs espanyol i català juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que acull la supercomputadora MareNostrum.

La companyia destinarà 3 milions d'euros al projecte, que dóna continuïtat a la col·laboració empresa per Repsol i BSC l'any 2007 i que ja disposa d'onze investigadors. El nou centre, anomenat Repsol-BSC Research Center, seguirà donant suport al projecte Calidoscopi de Repsol. Aquesta iniciativa pretén descobrir nous jaciments de gas i petroli. El BSC hi aporta una nova generació de xips capaços de gestionar complexes algoritmes matemàtics.

Aquesta tecnologia permet a Repsol processar informació quinze vegades més ràpid que la resta de companyies del sector i eleva la fiabilitat de les imatges sísmiques, ja que incrementa les possibilitats de trobar petroli i gas a milers de metres sota el mar. Repsol ha obtingut èxits exploratoris gràcies al programa Calidoscopi al golf de Mèxic (Estats Units) i al Brasil, on es calcula que hi ha reserves equivalents a 100.000 milions de barrils de cru.

Noves àrees

L'acord amb el BSC, que en principi té una durada de tres anys, permetrà abordar noves àrees, com la modelització de jaciments i la monitorització de fluids al subsòl.

Repsol ha quantificat en 70 milions de dòlars (50,74 milions d'euros) l'estalvi generat entre el 2006 i el 2011 gràcies a les noves tecnologies de prediccions sísmiques.

El juny passat la companyia espanyola, participada en un 12,8% per La Caixa, va anunciar un important descobriment a la conca de Campos, al Brasil. El jaciment petrolífer se situa a 6.851 metres de profunditat, sota el mar. La filial de Repsol al Brasil és un dels principals grups energètics de l'Amèrica Llatina. La xinesa Sinopec va entrar-hi l'any passat, amb un 40% de les accions, gràcies a una ampliació de capital de 5.413 milions d'euros.

Ahir Brufau va declinar parlar de la batalla accionarial oberta a Repsol. L'aliança entre Sacyr i Pemex és un atac frontal contra Brufau, amb qui Luis del Rivero, president de Sacyr, manté diferències sobre la gestió des de fa anys.

stats