Crònica 23/02/2011

Repsol imita les grans petrolieres i intenta evacuar el seu personal de Líbia

Ignasi Pujol
1 min

Barcelona.La petroliera Repsol va ser la primera empresa espanyola que va aterrar a Líbia als anys setanta. El 3,8% de la producció global del grup procedeix d'aquest país. Repsol va suspendre ahir les seves operacions a Líbia "a causa de la situació de violència i incertesa" que viu el país, segons l'empresa.

La companyia va començar a evacuar el seu personal a Líbia diumenge, però encara hi té empleats, ja que l'espai aeri va estar tancat durant bona part del dia d'ahir. Hi ha 70 expatriats que treballen per a Repsol a Líbia. A aquesta xifra s'hi ha de sumar les seves famílies i el personal local. "Estem centrats a vetllar per la seguretat de la nostra gent", van dir fonts del grup. Les petrolieres BP, Gazprom, Statoil, OMV i Eni també han decidit evacuar el seu personal.

El barril de petroli Brent (el de referència a Europa) va tancar ahir a Londres a 105,78 dòlars, un 0,03% més que a la sessió anterior. El barril de Texas va tancar a 93,57 dòlars, amb un increment del 8,54%, l'alça més significativa dels últims dos anys. La revolta de Líbia ha reduït en més d'un 8% les exportacions de cru del país.

L'escalada dels preus ha alimentat el fantasma de la crisi del 2008, quan el Brent va registrar el seu màxim històric als 147 dòlars per barril. L'Aràbia Saudita, el primer productor de petroli del món, va intentar ahir tranquil·litzar els mercats assegurant que el seu país i l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) compensaran qualsevol falta de subministrament, tot i que de moment no ho consideren necessari.

stats