CRISI POLÍTICA
Crònica 23/11/2011

Republicans i demòcrates topen de nou pel deute als Estats Units

Els Estats Units estan sumits en una crisi política que podria durar fins a les presidencials del 2012. Els interessos electorals han bloquejat l'objectiu d'arribar a un pacte per reduir el deute i l'atur.

Núria Ferragutcasas
3 min
Republicans i demòcrates topen de nou pel deute als Estats Units

WASHINGTONEls Estats Units viuen una cursa electoral permanent que provoca crisi rere crisi. El fracàs de l'anomenada supercomissió, integrada per congressites republicans i demòcrates que havien de pactar una reducció del deute públic del país, ha desencadenat l'enèsim bloqueig del sistema polític. Una crisi de govern que amenaça la dèbil recuperació econòmica dels Estats Units, que ahir van revisar a la baixa el seu creixement per al tercer trimestre fins al 2%, mig punt menys.

La immobilitat política posa al descobert un cop més la incapacitat dels dos partits per arribar a acords. Així, els legisladors estan més preocupats pels rèdits electorals i pels futurs comicis presidencials del novembre del 2012 que d'aconseguir compromisos polítics que ajudin a reduir l'elevat deute del país, de 15 bilions de dòlars, o crear nous llocs de treball.

El president, Barack Obama, va lamentar l'anunci de la supercomissió, que dilluns reconeixia la seva incapacitat per arribar a l'acord, i va advertir que no permetrà cap estratagema legislativa que eviti les retallades previstes d'1,2 bilions de dòlars en els pròxims deu anys. Aquesta comissió parlamentària es va crear l'agost passat després del pacte in extremis entre els dos partits que va evitar una fallida dels Estats Units.

Retallades automàtiques

L'acord va donar poder a vuit legisladors perquè decidissin abans del Dia d'Acció de Gràcies -que és demà- com reduir el deute públic del país i, a més, va establir que si no aconseguia cap compromís s'aplicarien unes retallades automàtiques d'1,2 bilions de dòlars a partir del 2013. Un 50% d'aquesta reducció de la despesa pública correspondrà, si es fa efectiva, al pressupost de defensa, i la resta a programes socials com el de sanitat per a gent gran, Medicaid.

El president Obama va visitar ahir New Hampshire, on a mitjans de gener se celebrarà la primera primària republicana, per promocionar el seu pla per crear llocs de treball i va culpar un altre cop els republicans del fracàs de la comissió parlamentària.

Tot i així, Obama va assegurar que els legisladors encara tenen temps d'arribar a un acord i va demanar que la setmana que ve evitin l'augment dels impostos a les classes mitjanes que es farà efectiu aquest desembre amb la fi de les reduccions fiscals de l'era Bush. "El vot és simple. Si diuen no, els impostos pujaran. Si diuen , els impostos baixaran". El president nord-americà i els demòcrates volen que aquest increment impositiu afecti només a les rendes més elevades.

Per la seva banda, Mitt Romney, el candidat presidencial amb més opcions per fer-se amb la nominació republicana, va emetre a les televisions de l'estat de New Hampshire un espot electoral molt crític amb la gestió econòmica del president. L'exgovernador de Massachusetts també va publicar una carta dirigida a Obama als diaris locals en què deia: "Li seré franc: les seves polítiques han fracassat". Amb aquests passos, Romney, que ja es veu guanyador, vol començar tan aviat com sigui possible els seus atacs contra les polítiques del president demòcrata.

Un any de bloqueig?

Amb el fracàs de la comissió i en plena campanya electoral, els Estats Units es troben de nou sumits en un bloqueig polític que pot durar un any i pot malmetre encara més la credibilitat del país. L'agència de ràting Standard & Poor's va anunciar ahir que manté la seva qualificació del deute sobirà dels Estats Units en AA+, amb perspectiva negativa, i que l'última crisi política justifica la rebaixa que va fer a l'agost.

La política fiscal va tornar a ser un dels principals motius de divisió entre demòcrates i republicans en la supercomissió i ho serà en els pròxims acords. Els demòcrates ofereixen retallar més despesa pública a canvi d'augmentar els impostos als rics, però els republicans s'oposen a qualsevol increment impositiu. Consideren que podria debilitar la situació econòmica i desincentivar la inversió empresarial.

stats