LA PACIFICACIÓ D'EUSKADI
Crònica 19/10/2011

"Res pot parar la sensació de pau que viu la societat basca"

Reacció "El PP no hauria de tenir por d'un escenari de fi del terrorisme que no sigui gestionat directament per ells" 20-N "Espero que la proximitat de les eleccions no generi distorsions ni dificultats"

Narcís Presas
3 min
Eduardo Madina va ser ahir a Girona per participar en un acte del PSC.

Eduardo Madina és una de les joves promeses del PSOE. Militant del socialisme basc, una bomba d'ETA al seu cotxe el va deixar sense cama. Malgrat l'atemptat, sempre ha defensat el diàleg com a via per superar els conflictes.

És més a prop la pau a Euskadi després de la Conferència de dilluns a Sant Sebastià?

Des de fa uns mesos vivim un temps excepcionalment marcat per l'esperança de pau a Euskadi. Crec que tot el que ha anat passant els últims mesos ha suposat un element d'acceleració. A veure si la Conferència també ho és. La notícia de dilluns és que per primer cop en cinc dècades l'esquerra abertzale ha demanat que pari el que denominen lluita armada, o terrorisme, com se n'hi vulgui dir.

És un fet inèdit.

El fet important és que per primera vegada -amb l'acompanyament internacional, d'empresaris i organitzacions pacifistes- destacats dirigents de Batasuna han demanat a ETA que pari.

Li va agradar el contingut de la declaració?

Em quedo amb el punt 1. Té tanta importància en termes històrics que tota la resta em sembla clarament secundari.

Li hauria agradat que hi participessin el PP i els governs basc i espanyol?

El PP, sí. Els governs no han de participar en una conferència organitzada per organitzacions privades. Va faltar-hi el PP. Està abocant un excés de soroll i desconfiança que no pot parar una realitat: que la societat basca viu una sensació de pau com mai abans. Res no es pot parar ni amb paraules bordes ni amb l'excés de soroll que estan abocant aquest dies a l'opinió pública.

Aquest nou escenari hauria estat possible sense l'aparició de Bildu?

Més aviat hauria estat impossible sense la creació de les condicions perquè succeís, i això s'ha produït aquests últims set anys. Cinc cúpules d'ETA desarticulades. Un procés de pau en què la democràcia va sortir més forta i ETA més dèbil. Vam apostar molt fort. Ens van insultar de totes les maneres possibles. El més suau que ens van dir és que érem traïdors. Res del que està passant seria possible sense aquests 7 anys.

Com hauria de reaccionar el govern central davant l'anunci de l'abandonament de la violència per part d'ETA?

Primer de tot, hauria de celebrar-ho. Si ETA anuncia que deixa les armes complirem el somni de diverses generacions. Seria una grandíssima notícia. Si succeeix s'obriria un nou temps a tots els efectes.

Hi hauria d'haver algun gest per part del govern espanyol?

Hauria de demanar a la dreta espanyola que deixés de dificultar amb el llenguatge i amb les seves posicions polítiques la unitat de la democràcia. Seria fonamental. Això i la gestió d'estabilització de la pau. Assegurar la sostenibilitat d'un escenari d'absència de violència.

I el govern basc?

També ha de saber configurar escenaris d'unitat democràtica i de sostenibilitat de la pau i de la llibertat. Fer impossible tornar enrere, a escenaris de terrorisme.

Quin paper espera del PP?

Demanaria que no tingués por d'un escenari de fi del terrorisme que no sigui gestionat per ells. No dic que tinguin por de la fi del terrorisme, que sé que no, sinó por a no gestionar-lo ells. Que vinguin, i que en formin part, perquè també hi han fet molt, i han passat molt de patiment. Que vinguin a participar d'un escenari d'estabilització de pau i llibertat que no tingui marxa enrere.

La campanya electoral pot dificultar el procés?

Mai hem actuat en clau electoral. Espero que la proximitat de les eleccions no generi distorsions ni dificultats davant d'aquesta nova realitat: avui l'esperança de la societat basca és més alta que mai.

stats