CRISI, SACSEJADA AL SECTOR PÚBLIC
Crònica 17/03/2012

Retallada d'empreses públiques estatals

L'executiu espanyol ha suprimit 24 empreses públiques, 56 més les liquidarà o hi desinvertirà, i fusionarà nou fundacions. És el 20% del sector públic estatal. I apressa les autonomies a fer el mateix.

Joan Faus
2 min
"POSAR ORDRE A CASA" La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va presentar ahir el pla per eliminar empreses públiques.

MADRID.S'ha acabat la festa. Aquest va ser el missatge que va transmetre ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la presentació del pla de reestructuració i racionalització del sector empresarial i fundacional de l'Estat. El pla suposa l'extinció de 24 empreses (el 17% del total de societats), la desinversió o agilització de la liquidació en 56 entitats més, i l'extensió o fusió de nou fundacions estatals. Les mesures afecten un total de 89 entitats, prop del 20% de les 450 empreses, consorcis i fundacions amb participació de l'Estat.

"Hi ha empreses que fa 20 anys que no tenen activitat però els seus directius segueixen cobrant, i amb sous més alts que els de l'administració. Hi ha patrimoni no utilitzat pel qual es paguen lloguers", va dir Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Per exemple, Barcelona Holding Olímpico -creada per als Jocs Olímpics del 1992- i Carmen, la Comida de España 1992 -que impulsava la dieta espanyola-. "El govern havia de posar ordre a casa i ho ha fet. No està per mantenir restes del passat", va afegir en to solemne.

Estalvi global, una incògnita

L'executiu no va donar a conèixer l'estalvi global. L'única estimació que va fer és que la supressió de 154 membres als consells d'administració suposarà un estalvi anual d'1,08 milions d'euros. A alguns consellers se'ls va acabar ahir la sort si es tenen en compte els exemples que va posar la vicepresidenta: una empresa amb quatre persones de plantilla i un consell d'administració més gran, i una altra que no tenia personal, però sí un administrador amb salari.

Tot i l'envergadura de l'ajust, Sáenz de Santamaría va descartar que hi hagi acomiadaments: els treballadors es recol·locaran a les empreses matrius i les mesures afectaran "sobretot el personal directiu". L'objectiu del pla de reestructuració és obtenir més "estalvi, racionalitat, eficàcia i transparència".

El govern considera injustificat el creixement del sector públic empresarial en els últims anys. Creu que algunes d'aquestes empreses buscaven "fugir" del dret administratiu i d'altres es van crear per evitar que les inversions públiques computessin com a dèficit. D'entre les empreses suprimides està la Societat Pública del Lloguer -que va crear l'executiu del PSOE-; la societat per a la venda de Loteries -que finalment es va cancel·lar-, i la societat per atraure inversors estrangers.

La vicepresidenta va avançar que hi haurà una segona fase de "racionalització" i que l'objectiu a llarg termini és anar concentrant les participacions en els ministeris. Va insistir que l'Estat ha complert la "seva part" i que ara és el torn de les altres administracions.

Les comunitats autònomes van pactar amb l'anterior govern l'eliminació de 500 empreses, però pràcticament no han fet res. Actualment hi ha més de 4.000 entitats públiques: unes 450 de control estatal, 2.300 de control autonòmic i la resta de control municipal. El conjunt d'entitats dóna feina a 157.000 persones i té un deute de 57.000 milions d'euros, que s'ha triplicat des del 2004, i bona part del qual correspon a l'Estat (32.285 milions).

22.000 milions en crèdits ICO

D'altra banda, el consell de ministres també va aprovar ampliar cinc línies de crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per valor de 22.000 milions d'euros, un 16% més que el 2011, per a pimes i autònoms. Sáenz de Santamaría va dir que l'ICO dóna el 9% dels crèdits a Espanya.

stats