DÈFICIT PÚBLIC
Crònica 28/02/2012

Retallada extra de 29.000 milions

El dèficit públic va ser el 2011 del 8,51%, molt per sobre de l'objectiu del 6%. Per reduir-lo fins al 4,4% pactat per a aquest any, caldrà retallar 44.115 milions. Per ara, només s'han estalviat 15.100 milions.

Joan Faus
2 min
"ELS RESPONSABLES SOM TOTS" El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va voler culpar ahir les comunitats autònomes de la desviació del dèficit públic el 2011, tot i que són les principals responsables que no es complís l'objectiu del 6%, sinó que el dèficit fos del 8,51%. "El govern d'Espanya se'n fa responsable. Ho arreglarem entre tots", va assegurar.

MADRID.L'anterior ministra d'Economia, Elena Salgado, va insistir fins als últims dies del seu mandat que Espanya compliria l'objectiu pactat amb la Comissió Europea (CE) de reduir el dèficit públic fins al 6% del PIB. El govern del PP ho va posar en dubte pocs dies després d'arribar a la Moncloa i va avançar que el dèficit seria del 8%. Ahir, però, va anar molt més enllà en els seus càlculs en anunciar que Espanya va tancar el 2011 amb una diferència de la despesa respecte als ingressos de 91.344 milions d'euros, el 8,51% del PIB. És a dir, 2,51 punts per sobre del que es va acordar amb Brussel·les.

És una desviació que complica molt el compliment de l'actual calendari de consolidació fiscal per a aquest any. Reduir el dèficit del 8,51% fins a l'objectiu del 4,4% pactat amb la CE suposa haver de realitzar un estalvi dels comptes públics d'uns 44.115 milions. Si el dèficit hagués estat del 6%, l'executiu preveia una retallada de 16.500 milions, dels quals només s'han cobert 15.100 amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust. Una xifra que ha quedat desfasada, ja que ara fa falta estalviar 29.015 milions més, tenint en compte les dades del dèficit del 2011 del conjunt d'administracions públiques. Ahir, però, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va voler avançar l'abast que tindrà l'ajust en els pressupostos d'aquest any.

Les comunitats autònomes són les grans responsables de l'augment del dèficit, segons les dades provisionals del 2011. Del 2,51% per sobre de l'objectiu, l'1,64% correspon a les autonomies, el 0,49% a la Seguretat Social, el 0,30% a l'administració central i el 0,08% a les corporacions locals. De les disset comunitats autònomes, Catalunya va ser la sisena que més es va desviar de l'objectiu de l'1,3% i va tancar el 2011 amb un dèficit del 3,72%, que no inclou les transferències pendents de l'Estat. Castella-la Manxa (7,3%) va ser la que menys va complir i Madrid (1,13%) la que més. El dèficit del País Valencià va ser del 3,68% i el de les Illes Balears del 4%.

Montoro, però, no va culpar a ningú: "Els responsables som tots". El ministre va negar, a més, que la desviació doni més possibilitats al govern per negociar amb Brussel·les una flexibilització de l'objectiu del dèficit. "Espanya no necessita relaxació, ha de fer pressupostos creïbles", va dir, tot i que l'executiu admet que vol un objectiu "realista". De fet la CE va demanar conèixer la liquidació del 2011 abans d'una possible negociació. Montoro també ho va aprofitar per treure pit i negar les acusacions europees que s'inflés el dèficit: "És lamentable".

stats