Crònica 21/07/2011

Reunió prèvia d'Alemanya i França Per pactar una postura comuna

Isaac Lluch
2 min

BERLÍN.L'eix vertebrador de la zona euro, Alemanya i França, es va afanyar ahir a tancar contra rellotge un principi d'acord sobre el paquet de rescat a Grècia per posar-lo avui sobre la taula a la cimera de caps d'estat i de govern de Brussel·les. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va rebre en un sopar de feina a Berlín el president francès, Nicolas Sarkozy. En realitat, els dos líders només volien telefonar-se abans de la cita a la UE, però la incertesa persistent sobre el deute grec i la indefinició de les mesures a adoptar van obligar-los a planejar junts com evitar el fracàs de la trobada europea d'avui. L'objectiu del sopar era "possibilitar la unificació d'una mateixa línia", segons va admetre el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, mentre precisava que "la complexitat de la situació" requeria que Merkel i Sarkozy es veiessin "cara a cara".

En una rectificació velada a les declaracions que havia fet Merkel el dia anterior, en què rebaixava les expectatives de la cimera europea indicant que no es conclouria "res espectacular", Berlín va matisar ahir que té "confiança" que avui els dirigents de l'eurozona arribaran a una "bona solució que faci avançar les coses". Alemanya insisteix, amb tot, en les seves exigències que també els creditors privats participin en una superació de la crisi del deute grec. "Per nosaltres aquest és un punt eminentment important", va remarcar Seibert.

Segons la premsa alemanya, el grau de participació del sector privat en el rescat a Atenes és el principal motiu de discussió entre Merkel i Sarkozy. Abans de la trobada personal, la cancellera hauria insistit al president francès en la proposta d'una substancial implicació de la banca i les asseguradores privades, idea a la qual s'oposa el Banc Central Europeu (BCE). Al seu torn, el líder de l'Elisi va posar sobre la taula dues propostes: introduir un impost especial sobre el sector financer que contribuiria a l'auxili de Grècia i augmentar el fons de rescat EFSF per a mesures preventives. Prèviament, Sarkozy havia acusat Alemanya de tenir "un egoisme criminal", segons va informar el rotatiu Le Canard Enchaîné .

La popularitat de Merkel mai no ha estat tan baixa com ara. Excancellers com Helmut Schmidt i Helmut Kohl l'acusen de fer malbé Europa i, segons una enquesta d'ahir, si els alemanys poguessin votar directament el nou cap de govern, Merkel tot just assoliria el 36% de suport pel 35% que obtindria el seu rival, el socialdemòcrata Frank-Walter Stenmeier.

Si bé la cancellera es va curar en salut abordant per telèfon la qüestió de la crisi grega amb el president dels Estats Units, Barack Obama, a les files del seu propi partit cristianodemòcrata (CDU) li retreuen ser "irresoluta". Amb tot, el consell assessor del govern alemany li exigeix un "pla B" per evitar la fi de l'eurozona. El denominat grup dels Cinc Savis va exposar al Frankfurter Allgemeine que no es pot esperar que països com Grècia, Irlanda i Portugal surtin per si sols de la seva greu situació. Per a Atenes proposen una suspensió de pagaments i una quitança del 50% sobre les actuals obligacions.

stats