EL CONFLICTE DEL KURDISTAN
Crònica 08/08/2011

Rewar Abdanan: "L'Iran ens ataca pel nostre rol a les revoltes al Pròxim Orient"

Persecució "En democràcia, primer cal reconèixer els altres pobles, però l'Iran ens vol destruir" Motivacions "Defensem la nostra terra. Això és terrorisme?"

David Meseguer
3 min
En plena ofensiva de l'exèrcit iranià contra els rebels kurds, l'ARA entrevista un guerriller del PJAK a les muntanyes Kandil.

Kandil (Iraq)El bigoti de Rewar Abdanan és tan escarpat i feréstec com les muntanyes que l'envolten, i amaga un somriure que s'escapa contínuament. Originari d'Ilam, al Kurdistan iranià, aquest guerriller i membre del congrés del Partit per una Vida Lliure al Kurdistan (PJAK) fa 13 anys que viu a les muntanyes en la més absoluta clandestinitat.

El 14 de juliol els kurds de Turquia van declarar l'autonomia. Unes hores després l'exèrcit iranià començava una ofensiva militar contra el PJAK. Quin creu que és l'objectiu real d'aquest atac?

Els kurds tenim un rol molt important en la petició de canvis democràtics i defensa dels drets humans a l'Orient Mitjà. La declaració d'autonomia democràtica al Kurdistan turc i la gran implicació dels kurds en les revoltes a Síria i l'Iraq irriten Ahmadinejad, que vol acabar amb el PJAK i ocupar tot el Kandil per evitar que la Primavera Kurda s'estengui al seu territori.

Heu vist forces turques col·laborant amb l'Iran a Kandil?

Sí, hem vist soldats turcs coordinant amb els iranians l'ofensiva militar. Fa anys que Erdogan i Ahmadinejad uneixen esforços contra la resistència kurda.

Fa gairebé un any l'Iran va desestimar una proposta de pau presentada pel líder kurd Murat Karayilan. Què en pensa, d'aquesta actitud?

El PJAK fa un any que va proclamar un alto el foc i va fer pública una declaració per resoldre la qüestió kurda a l'Iran de manera pacífica. El govern iranià ha respost de forma feixista, sense voluntat negociadora. L'execució d'activistes kurds i la prohibició de qualsevol manifestació cultural kurda en són un exemple. El primer pas en democràcia és reconèixer els altres pobles, les altres identitats; en canvi, l'Iran vol destruir la nostra cultura. L'única identitat que coneixen és la xador.

A banda dels drets dels kurds també lluiten pels drets de la dona. Quin paper ha de tenir la dona en la societat?

Lluitem per acabar amb una societat en què predomina una mentalitat masculina. El nostre objectiu és promoure les activitats i organitzacions de dones en tots els aspectes de la societat i fomentar la seva participació lliure i igualitària en tots els àmbits de la vida.

L'assoliment d'una autonomia democràtica com la del Kurdistan iraquià satisfaria les demandes dels kurds de l'Iran?

Assolir una autonomia democràtica seria un estatus molt positiu per al nostre poble, però només seria un primer pas. L'objectiu final és l'establiment d'una confederació democràtica de tots els pobles del Kurdistan sense els límits territo rials que imposen els estats.

Abdullah Ocalan és l'únic interlocutor que pot aturar i solucionar aquest conflicte?

Fa tres anys que tots els kurds vam signar un manifest en què reconeixíem Abdullah Ocalan com el nostre líder i únic interlocutor. La lluita kurda està basada en el paradigma que Apo [Ocalan] recull en el seu llibre. Ell és l'única persona que pot fer avançar aquest procés de pau. Nosaltres acatem i defensem totes les opinions i perspectives que Apo presenta per resoldre el conflicte al Kurdistan.

Els Estats Units, la Unió Europea i Turquia consideren el PKK i el PJAK organitzacions terroristes, però el moviment kurd té defensors arreu del món. Se senten amb suport internacional?

No estem sols en aquest procés, ja que la nostra lluita per la llibertat és comuna a d'altres pobles del planeta. No podem considerar les Na cions Unides com el representant de totes les nacions del món. La recerca de la llibertat no és només una qüestió kurda, és una qüestió de sentit comú, de totes les nacions i de tot el món. Des de fa milers d'anys aquesta és la nostra terra i nosaltres l'estem defensant de les agressions de Turquia, l'Iran i Síria. Això és ser terroristes?

stats