BALANÇ DE QUEIXES DEL 2010

El Síndic diu que la reducció del tripartit ja va afectar drets bàsics com l'habitatge i l'educació

Ribó alerta sobre les retallades socials

Ras i curt: les retallades pressupostàries del 2010 i la descoordinació administrativa ja han vulnerat els drets fonamentals de les persones, segons el Síndic de Greuges. Tot, abans de noves tisorades.

Els endarreriments continus de la llei de dependència -tant de pagaments com directament de valoració-, la reducció de l'oferta educativa o la retallada de serveis associats com les beques de transport i menjador, o el problema cada cop més visible de la manca de solucions d'urgència per a les persones que perden els seus habitatges són alguns dels punts bàsics al voltant dels quals pivota l'informe que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Tot i que no va voler entrar a valorar les retallades previstes pel nou Govern, dos dies després que la seva alter ego a Barcelona presentés les seves conclusions, Ribó va posar sobre avís el Parlament de les "lamentables conseqüències" en matèria de drets fonamentals i d'igualtat que han tingut les tisorades en polítiques socials. El Síndic ha tramitat durant el 2010 6.095 queixes, el principal gruix de les quals feia referència a gestions de l'administració pública (el 19,25%). En el 32% dels casos, el Síndic ha considerat que l'actuació de l'administració en qüestió havia estat correcta. Aquests són alguns dels ítems que encapçalen la llista de queixes.

Lenta ajuda a l'habitatge
Actuació d'ofici per fer front al problema dels desnonaments
La descoordinació i la lentitud en la tramitació d'ajudes per a situacions d'urgència -sigui per poder accedir a un habitatge o per evitar-ne la pèrdua- són dos dels grans problemes que ha detectat el Síndic en matèria d'habitatge. Davant l'evidència que moltes famílies s'estan veient abocades als desnonaments i que els possibles ajuts "arriben tard", Ribó ha obert una actuació d'ofici, conjuntament amb les secretaries d'Habitatge i Relacions amb l'Administració de Justícia i diversos col·legis professionals, per fer front a la problemàtica. El Síndic considera intolerable que "els procediments d'ajuda durin sis mesos com està passant actualment" i denuncia descoordinació entre Foment i la Generalitat en la tramitació de la renda bàsica d'emancipació.

Esperant la dependència
Retards "inadmissibles" en valoracions i cobraments
Valorar tots els casos. Aquest és el principal imperatiu del Síndic quant al gran gruix de denúncies referents a mancances en el desplegament de la llei de dependència. I, en aquest punt, destaca de manera contundent la crítica als problemes per determinar l'existència de dependència quan la persona sol·licitant mor amb el procés a mitges. Ribó apunta que cal valorar la totalitat de les demandes, fins i tot la de les persones que han mort durant el procés i que "no és admissible que es traslladi als ciutadans l'activitat insuficient de l'administració".

Sense igualtat a les aules
La reducció d'oferta educativa i beques, traves als instituts
Un dels punts en què les retallades pressupostàries han posat en alerta els drets fonamentals de les persones, segons l'informe anual del Síndic, és l'educació. La supressió de línies de batxillerat -tant diürns com nocturns- en centres o barris socialment desfavorits "pot afectar negativament el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats". Moltes de les queixes rebudes pel Síndic se centren en les dificultats econòmiques que tenen algunes famílies per fer front al cost de les activitats complementàries, com ara les colònies i dels serveis de menjador i transport, un dels capítols que ha viscut una retallada més dràstica. Ribó atribueix aquest problema a la "descoordinació entre Educació i els consells comarcals".

Irregularitats en el padró
Denúncia a la invenció de requisits fora del marc legal
El Síndic ha detectat durant el 2010 que diversos ajuntaments exigeixen documents que, amb la normativa a la mà, són innecessaris per tramitar els empadronaments, cosa que, adverteix, es pot girar contra els mateixos municipis perquè "el padró acaba per no reflectir la població real i, per tant, no reben ajuts públics en la proporció adequada".

Falta de transparència
Catalunya, a la cua en difusió de la informació pública
Ribó destaca que Catalunya es troba a "la cua d'Europa en el dret d'accés a la informació pública" i insisteix que les administracions han de ser proactives en la difusió de les dades i respondre sempre de manera ràpida a les sol·licituds dels ciutadans.

Joves en uns llimbs legals
Vulnerables perquè no queda clara la majoria d'edat
Un dels col·lectius en situació més vulnerable és el dels menors immigrants que la Generalitat considera majors d'edat, tot i que la documentació del seu país els reconeix com a menors. Se situen en "uns llimbs legals".

Més continguts de

El + vist

El + comentat