DEBAT POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/06/2011

Ridao eleva un memorial de greuges a Zapatero

L'any 2004 Esquerra va rebre Zapatero amb els braços oberts fins al punt de votar-li la investidura. Set anys després, la seva decepció és total. Tant en les polítiques socials com en el tracte a Catalunya.

F.c.
3 min
Joan Ridao conversa amb Josu Erkoreka, portaveu parlamentari del PNB.

Madrid.En el seu primer mandat, Zapatero s'havia de mullar per l'Estatut i no ho va fer fins al punt que volia ERC. I en el segon l'havia de rescatar, i segons va afirmar ahir el portaveu dels republicans, Joan Ridao, tampoc ho ha fet. I si en el seu moment va complir amb les polítiques d'esquerres, sobretot en matèria de drets i llibertats individuals, aquesta legislatura a ERC no estan gens satisfets de la gestió econòmica. Amb paraules gruixudes amb motiu de l'"epitafi polític" del president espanyol, Ridao li va criticar la "sortida de dretes a la crisi". Per ell, el líder del PSOE ha estat "erràtic i espasmòdic" i ha optat per "cremar-se amb les reformes enlloc d'apagar-se".

El cap de files independentista al Congrés feia aquestes afirmacions severes des de la legitimitat que li dóna "no voler la dreta al poder". "No volem la dreta a la Moncloa, el que volem és que d'una punyetera vegada hi hagi l'esquerra", va etzibar a un Zapatero que encaixava els cops des del seu escó, després d'un debat cordial amb CiU i suau amb el PNB. Zapatero va replicar-li que quan ha pogut ha fet polítiques d'esquerres. En l'actual context, va admetre, és difícil fer més que preservar l'estat del benestar. Aplaudit pel seu grup parlamentari, el cap de l'executiu central va insistir que ell té "uns principis" que mantindrà passi el que passi. Ridao no ho veia igual i el va acusar d'estar instal·lat en "el dogma neoliberal".

Tutelar les autonomies

I dins d'aquest dogma neoliberal hi ha mesures com "tutelar" el dèficit de les administracions públiques per moderar-lo, especialment el de les comunitats autònomes com Catalunya. El portaveu d'ERC va vincular l'endeutament català al dèficit fiscal i, abans de fer un al·legat a favor del dret a decidir, va assegurar que la solidaritat entre territoris ha de servir "per aproximar les rendes i no per espoliar".

Quant a l'Estatut, Ridao va lamentar que el govern central no vulgui saber res de recuperar-lo després del "cop d'estat jurídic" de la sentència del Constitucional. Zapatero va recordar "l'esforç enorme" fet per l'autogovern català i va criticar a ERC que ara demani el concert quan, "de forma entusiasta", va avalar el finançament actual.

Resignat, Ridao va lamentar que sigui més eficaç el "peix al cove" del PNB votant lleis i pressupostos, gràcies al qual ha obtingut diversos traspassos, que la mobilització d'un milió i mig de catalans per defensar l'autogovern el 10-J del 2010.

Donant a entendre per on aniran algunes de les resolucions que preparen els republicans, Ridao va denunciar la passivitat del PSOE davant del "genocidi lingüístic" que el PP perpetra a les Illes Balears i al País Valencià. Zapatero va negar qualsevol voluntat "d'assimilar" res i va assegurar que el seu és un govern compromès amb les llengües.

I si Ridao no va ser un bon tràngol per a Zapatero, tampoc ho van ser els companys de grup del republicà, la diputada d'ICV, Núria Buenaventura, i el d'IU, Gaspar Llamazares. L'ecosocialista va lamentar que el president hagi renunciat a la sortida ecològica i d'esquerres a la crisi, "i per tant a la confiança de la majoria", i va presentar l'executiu del PSOE com a "claudicant" davant dels poders econòmics. Fins i tot va titllar de "gran frau" la llei d'economia sostenible que fa uns mesos va aprovar el Congrés.

Copets a l'esquena per a IU

Llamazares va rebutjar la proposta del PP i CiU per avançar eleccions, però va demanar a Zapatero que se sotmeti a una qüestió de confiança amb un programa d'esquerres. El diputat d'IU va brandar la bandera del moviment dels indignats per mostrar comprensió amb el fons de la protesta. I va posar al punt de mira la llei electoral, que perjudica la seva formació i beneficia el PSOE i el PP. Llamazares va recordar que, com a tercera força en vots, havia de ser el sisè a intervenir. Un cop més Zapatero es va mostrar comprensiu. Un copet a l'esquena i alguna picada d'ullet a l'esquerra i poc més.

stats