EL FET CASTELLER CONTINUA OBRINT FRONTERES
Crònica 06/01/2011

Ridley Scott troba una Amelie castellera a Tarragona

Què tenen a veure els castells i el prestigiós director britànic Ridley Scott ( Alien , Blade Runner , Gladiator )? Molt. La Virgínia Salvadó serà protagonista preferent del nou documental del cineasta.

Dani Revenga
2 min
La Virgínia Salvadó, protagonista del documental de Ridley Scott, ahir al monument als Castellers a la rambla de Tarragona.

Tarragona"Buscàvem una nena especial, que tingués màgia davant la càmera, per poder seduir l'espectador i atreure'l cap a la realitat dels castells. I la Vírginia ens va encantar des del primer moment". Ho diu la Patrícia Martínez, coautora del vídeo que ha estat escollit per formar part del documental Life in a day . La Patrícia compara la Virgínia, la seva protagonista, amb Amelie, l'encisador i inoblidable personatge de la pel·lícula del mateix nom de Jean-Pierre Jeaunet. Precisament aquesta capacitat d'encisar va ser el factor que va fer que ella i el Tonio Xou triessin la Virgínia per fer el vídeo que ara ha encisat Ridley Scott.

La idea va sorgir de la productora audiovisual Lavinia, responsable del programa de castells Quarts de nou que dirigeix Xavier Capdevila per a la Televisió de Catalunya i on tots dos treballen. Es tractava d'aconseguir un cop d'efecte de ressò mundial en un any clau per a la projecció internacional dels castells, l'any en què es plantejava (i finalment s'aconseguia) la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El Tonio, realitzador, i la Patrícia, guionista i productora, es van engrescar amb la idea, juntament amb altres membres de l'equip del Quarts de nou de TV3 que hi han posat el seu granet de sorra. No tenien massa temps, ja que van saber-ho només dues setmanes abans del dia que havien de gravar, el 24 de juliol. Van buscar, van comparar i només tres dies abans del dia D, el seu càsting va donar fruits. La Virgínia Salvadó, de 7 anys, una acotxadora i enxaneta de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, havia nascut per ser la seva petita i humil estrella. Es tractava de reflectir en un vídeo com era un dia a la vida del seu protagonista.

El resultat del treball d'aquests dos creatius audiovisuals és una petita obra d'art. A mig camí entre la realitat i la ficció, el vídeo ens mostra una nena que comença el dia passant pel bany, esmorzant un entrepà de xoriç, posant-se un casc (aquí l'espectador no iniciat ja s'emporta un primer impacte) i baixant al carrer despenjant-se per una bastida, trencament colpidor i original introducció de la singular habilitat dels enxanetes, reconegut reclam de l'univers casteller. La faixa, la pinya i finalment el pilar coronat per la Virgínia i la seva complicitat amb la càmera. Tot enregistrat i muntat combinant dinamisme i subjectivitat amb la càmera, i amb unes particulars textures fotogràfiques en el tractament de la imatge. Un autèntic espot per als castells en un any especial. "És un element més per projectar els castells i els seus valors aprofitant l'indubtable potencial estètic", diu Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

stats