Crònica 15/02/2011

Rigau desconnecta els ordinadors portàtils Del tripartit

I.s.
2 min

Barcelona.La consellera d'Ensenyament començarà a retallar pels portàtils. Un dels projectes estrella de l'anterior Govern, la digitalització de les aules, quedarà el curs que ve congelat. Així ho va anunciar ahir Irene Rigau, per bé que no va concretar l'abast de la reducció. El curs vinent estaven previstos 40.000 portàtils nous, dins l'anomenat pla EduCat 1x1. Rigau no va voler avançar quants alumnes es quedaran sense ordinador, però va deixar clar que el programa previst per Maragall no es complirà.

En dos anys, 100.000 alumnes de 600 instituts catalans han aparcat els llibres de text i s'han passat a l'ordinador. El pla ha nascut envoltat de polèmica perquè constantment es talla la connexió a molts instituts i els alumnes no poden seguir la classe amb normalitat. Ha suposat, però, una revolució pedagògica perquè està obligant els mestres a canviar la manera d'ensenyar. També ha sacsejat el món editorial, ja que els fabricants de llibres de text han hagut de canviar el model de negoci i digitalitzar tots els continguts.

La retallada del pla dels portàtils era la més previsible de totes les que haurà d'afrontar el departament d'Ensenyament perquè ja va suposar un important desgast per a l'anterior executiu. Molts directors s'han queixat de tenir problemes tècnics constants. Quan es penja la connexió, els professors han d'aplicar un pla B, que consisteix a fer fotocòpies. Alguns instituts han arribat a duplicar el nombre de fotocòpies.

A mitges amb Madrid

L'EduCat 1x1 es finança a mitges entre la Generalitat i l'Estat, gràcies al pla Escuela 2.0 anunciat pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. L'administració paga el 50% del cost dels ordinadors (150 euros), que passen a ser propietat dels alumnes. Un expert en noves tecnologies lamentava ahir que el Govern de CiU hagi decidit retallar en noves tecnologies. "És un error. És veritat que el pla ha tingut molts problemes, però precisament el que calen són més recursos per tirar-lo endavant", va assegurar. Rigau només va poder garantir el pla per als alumnes que ja tenen portàtil. Es pot donar el cas, però, que hi hagi instituts amb ordinadors a segon d'ESO i llibres de text a primer d'ESO. La sensació general és que, tot i l'avenç que pot suposar a llarg termini, el pla dels ordinadors portàtils s'ha fet massa ràpid: s'ha posat el carro davant dels bous sense tenir en compte la mala connectivitat a internet del país.

stats