Crònica 24/03/2011

Rigau proposa que s'estudiï català a la resta d'Espanya

Sònia Sánchez
2 min

Madrid.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va proposar ahir al ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, que s'elabori un "pla de plurilingüisme veïnal" per fomentar l'ensenyament de les llengües cooficials de l'Estat fora dels seus territoris de parla.

La consellera va aprofitar la Conferència Sectorial d'Educació, que va reunir ahir a Madrid el ministre amb els responsables de l'àmbit de totes les comunitats autònomes, per fer la seva proposta. L'objectiu de la trobada era aprovar el Pla Integral d'Idiomes. En aquest context, Rigau va plantejar que, dins dels esforços per construir una societat plurilingüe, caldria incloure mesures per fomentar l'estudi del català, l'euskera i el gallec a les comunitats autònomes on no es parlen aquestes llengües. Segons la consellera, el ministre Gabilondo va estar "receptiu" al seu plantejament i fins i tot va comentar: "És un tema interessant" que està "pendent de debat".

El fet que el 40% de la població de l'Estat espanyol visqui "en un territori amb una llengua diferent del castellà" fa necessari, segons Rigau, que aquestes altres llengües "estiguin presents a l'escola" perquè això afavoriria, va dir, "la cohesió, la relació i l'entesa".

Durant la reunió d'ahir a Madrid es va aprovar el Pla Integral d'Aprenentatge de Llengües Estrangeres 2010-2020, al qual es destinaran 119 milions el 2011, un 37% més que l'any anterior.

El pla proposa a totes les comunitats autònomes criteris comuns per poder considerar un centre com a plurilingüe. En aquest sentit, la consellera d'Ensenyament va lamentar que el pla estatal estableixi uns requisits inferiors als que estipula la llei d'educació de Catalunya (LEC) per al foment de l'aprenentatge d'anglès. La normativa catalana exigeix, entre altres coses, coneixements d'anglès per accedir al cos de funcionaris docents i classes d'aquest idioma a tots els cursos de formació professional (FP). Rigau va demanar a Gabilondo que el pla estatal, com a mínim, s'equipari a la LEC.

stats