EDUCACIÓ
Crònica 18/02/2012

Rigau torna a collar els docents

Les escoles i instituts necessitarien 1.500 professors més per assumir els 15.000 alumnes nous del curs que ve. Però no hi haurà augment de plantilla. El Govern demanarà un altre "esforç" als docents.

Maria Ortega
2 min
Els professors d'ESO tindran, el curs que ve, tres hores més d'horari fix al centre per a les tasques de coordinació.

BARCELONA.La plantilla docent pública tornarà a amortitzar-se al màxim. Si per a aquest curs mestres i professors han afegit una hora lectiva al seu horari, de cara al curs que ve l'optimització de recursos portarà a una redistribució de les hores, que fins ara feien 21.441 docents que assumeixen tasques de coordinació. Aquests professionals dedicaven part de l'horari a activitats complementàries, i ara n'hauran de fer més de classe. Aprovats ja els pressupostos, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar ahir, després de reunir-se amb els representants sindicals i les juntes de direcció de primària i secundària, les mesures organitzatives que han de permetre a la plantilla actual assumir els més de 15.000 alumnes que s'incorporaran a les aules el curs 2012-2013.

Ni s'incrementarà el nombre de treballadors ni s'acomiadarà cap dels 67.054 docents actuals, a qui Rigau demana un segon "esforç complementari". Hauran de cobrir la feina equivalent a la dels 1.500 professors que, amb els números a la mà, caldria incorporar per atendre l'increment d'alumnat. Rigau va especificar ahir que "no faran més hores de feina [37,5 a la setmana], sinó que reorganitzaran les que ja fan". El primer canvi serà la reducció de les hores que els coordinadors -un terç del total de la plantilla- destinen a feines complementàries dins del centre, però fora del que són pròpiament les classes de les diferents assignatures. Ara passaran més hores a l'aula. Això obligarà a reorganitzar la coordinació i suposarà, en el cas d'educació secundària, que tots els professors hagin d'assumir tres hores setmanals més de permanència al centre. Si abans se n'estipulaven 25, ara passaran a ser 28. A primària, en canvi, es mantenen sense modificacions les 30 hores setmanals d'horari fix a l'escola. Sumant les classes que assumeixen els coordinadors, Ensenyament assoleix l'equivalent a 730 docents nous.

La resta d'hores necessàries per suplir els 1.500 professionals que no s'incorporaran s'aconsegueix amb mesures com ara l'eliminació de totes les optatives d'ESO que no arribin a un mínim de deu alumnes per grup -amb l'excepció de les de cultura clàssica i segona llengua estrangera- i la dedicació, per part dels tutors de batxillerat i de cicles formatius, de dues hores complementàries setmanals -no s'inclouen en les lectives- a tutories amb alumnes o entrevistes amb pares.

L'austeritat d'Ensenyament

Rigau va remarcar que els coordinadors hauran de fer un esforç extra, però que se'ls mantindrà el complement econòmic (d'un mínim de 72 euros). "Hi ha austeritat i no retallada", va concloure la consellera. Els sindicats, però, lamenten que els professors "es tornin a carregar a l'esquena les retallades en els pressupostos", com criticava ahir Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STEs, que considerava que aquestes mesures, "a més d'augmentar la càrrega laboral del professorat, empitjoraran les condicions en què s'ha de desenvolupar el treball col·lectiu que garanteix una millor atenció educativa a l'alumnat". Una idea que comparteix la secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO, Montse Ros, que va assegurar que això serà una "condemna" per al professorat. "Ja fa anys que s'abusa de la bona fe i la vocació dels docents, demanant-los més dedicació", va comentar Ros.

stats