LA LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA URBANA AL BRASIL
Crònica 13/07/2011

Rio de Janeiro s'aboca a pacificar les faveles

Dues importants cites esportives projectades -el Mundial del 2014 i les Olimpíades del 2016- han fet que les autoritats brasileres s'afanyin a pacificar una de les zones més violentes i poblades del país.

Joaquim Piera
3 min
Helicòpters de les forces de seguretat brasileres sobrevolant la favela de Mangueira, una de les més poblades de Rio de Janeiro, el 19 de juny.

São paulo.Pacificar les prop de 5.000 faveles de Rio de Janeiro, on viuen més de dos milions d'exclosos, s'ha convertit, per primera vegada, en una prioritat per a les autoritats locals. El Mundial de futbol de l'any 2014 i, principalment, la designació com a seu dels Jocs Olímpics del 2016 han fet que els polítics carioques es decideixin, per fi, a mirar cap a les muntanyes i els turons que envolten la ciutat. Les polítiques de seguretat s'han estès a l'interior dels barris més marginals dominats pels narcotraficants o per milícies armades que extorqueixen la població. De fet, quan Sergio Cabral Filho, aliat de l'expresident Lula a Rio, va ser escollit governador el 2007 ja va llançar un ambiciós projecte de seguretat basat en la creació d'unitats de policia pacificadora (UPP).

El poder paral·lel dels 'narcos'

Des del 2008, les escenes de guerra s'han anat reproduint. La policia civil i militar, el temut batalló d'operacions especials (BOPE) i les forces armades han anat pujant a les muntanyes. Amb l'ajuda de vehicles blindats han anat expulsant barraca per barraca els narcotraficants que s'havien erigit en un veritable poder paral·lel.

Entre el 2008 i el 2010, es comptabilitzen 3.040 civils morts (per 67 policies). Les autoritats asseguren que la majoria d'aquestes baixes pertanyen a grups de narcos , encara que hi ha ONGs que denuncien abusos policials. L'any 2010, el nombre de morts va reduir-se significativament i va baixar dels mil (855), cosa que representa una disminució del 37,5% respecte al 2007. Enguany, del gener a l'abril s'han registrat 110 morts de civils per cap baixa policial.

Netejada la zona, en una segona etapa, s'hi establien les unitats de policia pacificadora (UPP). A poc a poc, s'ha anat implantant un nou concepte de la policia, antagònic a la concepció repressiva que imperava fins ara. Amb una actuació comunitària i de proximitat s'ha pogut anar creant un clima de confiança amb la població. Des del 2008, s'han establert vint UPP en barris marginals i més de 300.000 veïns ja viuen en zones pacificades .

Perímetres de seguretat

Amb l'ocupació aquest mes de juny de la favela de la Mangueira s'ha tancat un perímetre de seguretat al voltant de l'estadi de Maracaná, seu de la final del Mundial 2014. I els progressos són evidents.

Tot i així, encara hi ha milers de punts vulnerables. Un dels prioritaris és el Complexo da Maré, situat al costat de l'artèria viària que comunica amb l'aeroport internacional Tom Jobim. Pensant en els Jocs Olímpics, hi ha reptes importants amb faveles que ara mateix estan fora del control de l'Estat, com les de la Rocinha i Vidigal, a tocar d'instal·lacions olímpiques.

Una guerra sense treva

El cronograma que pretén el govern carioca inclou haver entrat en 40 barris per establir-hi les UPP fins al 2016. El ritme d'ocupació s'ha accelerat després de l'èxit obtingut en la invasió, al final del 2010, del Complexo do Alemao, un dels barris més violents de la ciutat.

L'operació en aquest conjunt de 13 faveles, bastió de la banda Comando Vermelho, va ser paradigmàtica. Amb una estreta col·laboració entre forces locals i federals es va llançar un missatge directe als narcotraficants: no hi haurà més dubtes ni dilacions, és un camí sense retorn.

Les estadístiques de la secretaria de Seguretat de Rio indiquen que les UPP estan reduint, i molt, els índexs de violència a les zones marginals. S'han establert sinergies de col·laboració amb la comunitat. Les associacions de veïns, els líders locals i les ONG aplaudeixen els resultats obtinguts. I també ho fa Amnistia Internacional, malgrat que en el seu últim informe ha seguit denunciant els mètodes repressius de la policia carioca.

stats