SANITAT
Crònica 08/10/2011

Risc de desabastament en algunes farmàcies

Les farmàcies no tindran el crèdit col·lectiu que buscaven per cobrir el retard en els pagaments de les receptes. Denuncien que el Govern no les ha ajudat i que això farà que algunes pateixin desabastament.

Auri Garcia Morera
2 min
La Generalitat ha passat de pagar les receptes a 35 dies a fer-ho a 65 dies, i les farmàcies hauran d'avançar els diners als proveïdors durant el mes d'octubre.

Barcelona.Els quatre col·legis de farmacèutics catalans no han aconseguit el crèdit col·lectiu amb què volien fer front al retard en els pagaments aplicat aquesta setmana per la Generalitat, que fa que les farmàcies hagin d'avançar els diners als proveïdors durant el mes d'octubre. Per obtenir aquest crèdit necessitaven que el departament d'Economia certifiqués els pagaments -una operació financera coneguda amb el nom de confirming -, cosa que el Govern no ha acceptat.

Montserrat Boada, vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, denuncia que "és un gest que el senyor Mas-Colell no ha volgut fer" i afegeix que "ni tan sols s'havia demanat que paguessin els interessos". Fonts del departament d'Economia responen que aquesta operació "no és un tràmit", sinó que "afecta el funcionament de la tresoreria" i que "té un cost" per a la Generalitat. "Tal com està estructurat en aquest moment, no és acceptable", afegeixen.

La negativa del Govern ha obligat els farmacèutics a acceptar un acord amb un banc que no ofereix crèdit a tot el col·lectiu, sinó que estudiarà cada cas individualment. Això farà que les farmàcies menys solvents es quedin sense finançament. Gairebé una de cada deu farmàcies catalanes està en una situació de viabilitat econòmica compromesa, amb un rendiment net que no cobreix el sou d'un farmacèutic substitut, d'uns 1.500 euros. Hi ha un total de 261 farmàcies que ho tindran complicat.

Segons Montserrat Boada, aquestes farmàcies que no aconsegueixin crèdit no podran servir els medicaments que hagin de demanar perquè no podran pagar-los. "És una circumstància molt trista, perquè hi ha medicaments de tot tipus", com per exemple un medicament contra el rebuig d'un trasplantament de ronyó amb un cost de 1.200 euros, quantitat que molts farmacèutics no podran avançar als proveïdors.

Enfrontament i perspectives

La vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona acusa el Govern i afirma: "Que no es tingui accés als medicaments és atemptar contra la salut del país". Des del departament d'Economia repliquen que no es podia accedir a certificar els pagaments de les farmàcies i no fer-ho amb altres col·lectius. Tot i que admeten que és un tema "importantíssim", també recorden als farmacèutics catalans que "altres comunitats paguen a 90 o a 120 dies". Mirant al futur, els farmacèutics revelen que només els han garantit els pagaments de tres mesos i temen que després hi hagi més retards. Al departament d'Economia veuen el got mig ple, garanteixen que en tres mesos els terminis no empitjoraran i diuen que "si es pot, milloraran".

stats