REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 07/04/2011

Rodrigo Rato adverteix que el fiasco de la CAM pot no ser l'únic

Ariadna Carbonell
2 min
Rodrigo Rato, exposant ahir les seves opinions sobre el panorama financer espanyol.

Barcelona.Com si es tractés d'un terratrèmol, l'ensurt de Banco Base podria tenir rèpliques. Com a mínim, és el que pensa el president de Bankia, Rodrigo Rato, que va etzibar que és possible que algunes de les fusions de caixes no siguin viables i fracassin.

Amb aquestes paraules, l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) no feia referència a la fusió freda que presideix, Bankia. Rato té bona imatge del SIP que lidera Caja Madrid. En aquest sentit va assenyalar que a curt termini no es produiran oportunitats d'entrar a formar part d'un grup com el que ell presideix. Això sí, l'exministre d'economia del Partit Popular (PP) augura que en els pròxims mesos es tancaran noves integracions. La causa: les noves exigències de solvència nacionals i internacionals, que, segons Rato, fan necessari que les entitats guanyin dimensió per sobreviure.

D'acord o no amb les paraules de Rato, ahir una nova caixa se sumava a altres entitats com Unnim en admetre contactes de cara a una eventual fusió. Era Ibercaja, l'única que, per ara, no s'ha vist immersa en una integració. La segueix La Caixa, que en l'any de reformes que ha viscut el sistema financer espanyol només ha absorbit Caixa Girona. Ibercaja, tanmateix, no va voler esmentar els noms dels grups amb els quals ha mantingut contactes. A més, l'entitat aragonesa va treure pit dient que la seva primera opció és continuar el viatge sola.

Del naufragi de Banco Base com a conseqüència de la sortida de la fusió freda per part de la Caja Mediterráneo (CAM) encara en queda una fitxa bancària, que va sol·licitar el projecte de Sistema Integral de Protecció (SIP) en el qual participava, ja desintegrat. Aquesta fitxa bancària acabarà en mans de la mateixa caixa valenciana, que comprarà les parts corresponents a les seves tres exsòcies, Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura. El pes de la CAM i Cajastur estava previst que fos del 40% del SIP. Les altres dues suposarien el 20% restant.

stats