LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 16/12/2010

Cimera europea amb Espanya al punt de mira

Els països europeus es reuneixen entre avui i demà per debatre la creació dels eurobons, als quals s'oposen Alemanya i França, i per definir el nou mecanisme de rescat de països en problemes.

Lara Malvesí
2 min
Cimera europea amb Espanya al punt de mira

BRUSSEL·LES.El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, haurà de convèncer la resta de caps d'estat i de govern que participaran avui i demà a la cimera europea a Brussel·les que l'economia espanyola és solvent i que la seva dificultat per vendre deute als mercats no l'empenyerà a demanar rescats. El repte serà més difícil després que, ahir, l'agència Moody's anunciés que revisarà la qualificació d'Espanya, cosa que podria comportar una rebaixa.

A la cimera que avui comença, els päisos de la Unió Europea tenen previst aprovar una discreta reforma del Tractat de Lisboa que doni cabuda a un pla de rescat permanent que, a partir del 2013, eviti que les economies europees es puguin contagiar de les crisis financeres dels seus veïns. La reforma del tractat, ideada pel president permanent del consell europeu, HermanVan Rompuy, és tan minsa que no caldrà que els països l'hagin de sotmetre a referèndum.

De moment, se sap que els inversors privats participaran en el nou mecanisme de rescat, però encara cal detallar quina dotació tindrà. Actualment, el fons compta amb 750.000 milions d'euros.

Els països també debatran altres assumptes claus, especialment la possible emissió de bons europeus que faci més fàcil a les economies de la zona euro vendre deute als mercats i, per tant, finançar-se. Alemanya i França, contràries a l'emissió dels eurobons, hauran d'aguantar les pressions d'Espanya i Itàlia, entre altres. Aquests països creuen que l'emissió de deute europeu posaria fi a les sacsejades dels mercats.

Ahir mateix, els líders dels principals grups del Parlament Europeu van demanar al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que usi la seva posició per convèncer Berlín i París de la necessitat d'impulsar aquestes mesures. El president dels socialistes europeus, Martin Schultz, va dir a Barroso que els acords de mínims que es pacten són "els culpables de la desconfiança respecte a l'euro".

stats