Crònica 01/05/2011

"De Roma sempre en tornes Amb les piles carregades"

J.s.
2 min
"De Roma sempre en tornes Amb les piles carregades"

Pep Borrell i Mercè Escudé es van conèixer, van formar matrimoni i van tenir cinc fills durant el pontificat de Joan Pau II. Catòlics practicants, la parella sempre va tenir com a referent Karol Wojtyla, el pontífex que va seure a la cadira de Sant Pere en el període en què ells van gestar una llar. Per això, aquesta família de Matadepera no volia fallar a la cita d'avui a Roma. "És el Papa que hem viscut", sintetitza Borrell, dentista de professió, per explicar la relació especial amb el Papa polonès. Ell i la seva dona, interiorista i mestressa de casa, seran a la capital italiana amb els tres fills petits -Toni (15 anys), Mateu (14) i Jaume (9)- per assistir a la beatificació de Joan Pau II. Només fallaran les dues filles grans -Mariola (20 anys) i Judit (18)-, que tenen compromisos acadèmics i no podran acompanyar-los.

Estan convençuts que l'estada a Roma serà profitosa. "Ser a la cerimònia de beatificació ens enriquirà com a família i els fills sempre podran dir algun dia que ells hi eren", apunta el pare, que es va formar en una llar de conviccions cristianes. A casa eren deu germans, la petita dels quals es va convertir en religiosa i també resideix a Roma. La família Borrell-Escudé tenia clar des de feia mesos que seria al Vaticà l'1 de maig. Entenien que era la millor manera de retre tribut a la figura de Joan Pau II. Borrell ja va ser a la visita que el pontífex va fer el 1982 a Montserrat i al Camp Nou, de què guarda un bon record, malgrat les inclemències meteorològiques. "La seva figura és molt important per entendre la història mundial, però més enllà d'haver estat el cap de l'Església, sempre em va interessar el vessant personal, la seva capacitat per sobreposar-se a les desgràcies personals", apunta aquest fidel, que recorda especialment l'atemptat frustrat del 13 de maig del 1981 a la plaça de Sant Pere del Vaticà. I no oblida el missatge de perdó que va transmetre Joan Pau II quan va visitar l'home que li va disparar, Mehmet Ali Agca.

Anar a contracorrent

La família viurà l'experiència de diumenge com un "revulsiu". El matrimoni vol que els fills s'adonin dels milers de persones que comparteixen els valors cristians que ells també professen. "Al Vaticà t'adones d'una altra vitalitat de l'Església que potser no és tan present en el dia a dia dels nostres fills. Sempre en tornes amb les piles carregades", raona Borrell. Serà la primera cita papal dels petits en un any ple de compromisos. A l'estiu seran a Madrid per participar en la Jornada Mundial de la Joventut, que comptarà amb la presència de Benet XVI. "La fe es transmet a base de cullerades", reflexiona el pare. En el moment de casar-se, aquest matrimoni de Matadepera es va comprometre a educar els fills segons els principis cristians, però sense obligacions. "Als catòlics ens toca anar a contracorrent", exposa Borrell, que viurà un viatge balsàmic.

stats